Видове дамаски за ъглови дивани

02/12/2022, 17:41:55
Оценка 5 от общо 3 гласа
02/12/2022
Тагове:
Видове дамаски за ъглови дивани

След като вече сте избрали комфортен и стилен ъглов диван за вашия дом, е време да изберете и правилната дамаска, преди да го закупите. Имайте предвид, че визията на меката мебел е важна за интериора на помещението, но има и много особености при поддръжката на тапицерията. Има значение, когато имате домашен любимец и какъв той - куче или котка. За да ви улесним максимално в избора, в настоящата статия ще ви дадем малко повече информация за различните видове дамаски за ъглови дивани.

Видове дамаски според материята

Материята на дамаската е много важна, защото тя е отговорна за допира, който усещате, както и е изложена на различни външни фактори. Ето защо, е важно да я изберете много внимателно.

Кожа

Кожените дивани са най-широко разпространените в целия свят, тъй като кожата придава луксозен и изискан вид, както и осигурява комфортно усещане при сядане. Ако е използвана качествена кожа, диванът ви ще е устойчив на замърсявания и течности, но не е подходяща за домове с домашни любимци. Цената на диваните от естествена кожа е висока, но и предимствата на тази дамаска са много.

Полиестер

Дамаските за дивани от полиестер също са много популярни. Микрофибърът създава меко усещане и уют. Предлага се в огромно разнообразие от цветове.

Памук

Памукът, като естествено влакно, създава удобна, мека и издръжлива тапицерия за вашия диван. Освен това, може лесно да се боядиса, затова не е трудно да намерите всеки цвят, който може да си представите. В зависимост от броя памучни нишки, ще откриете различно качество памучни дамаски, затова изберете според бюджета си.

Кадифе

Кадифето е мек и пухкав плат, който създава усещане за комфорт още от пръв поглед. Особено ако заложите на ярък цвят, ще имате страхотен акцент в интериора си.

Велур

Велурът също е популярен материал за дамаска на дивани. Той се изработва от долната страна на животинската кожа, затова придава мекота, но за съжаление, не е толкова издръжлив, колкото кожата.

Ако имате домашни любимци или деца, трябва да имате предвид, че всички дамаски биха били податливи на надраскване и различни петна. Затова, е добра идея да използвате протектори за диван или различни покривала, за да го предпазите.

Видове дамаски според цветовете

Цветът е друг важен фактор, който да обмислите, преди да купите своя диван. Най-общо, можем да разделим видовете дамаски на едноцветни и такива с принт или шарка.

Ако желаете едноцветен диван, имате огромен избор от цветове и нюанси. Първата стъпка е да изберете група от тонове:

  • Неутрални – бяло, бежово, сиво;
  • Земни – каки, кафяво, сиво;
  • Пастелни – синьо, зелено, жълто, розово;
  • Ярки – червено, оранжево, зелено, синьо в наситени нюанси.

При някои модели и според производителя, може да съчетаете два или повече цвята на дамаската, за да постигнете интересен и различен вид.

Когато обмисляте цвета на новата дамаска, не забравяйте да го съобразите с интериора на дома си. Ако всекидневната ви е със светъл интериор, например бяло и сиво, можете съвсем спокойно да заложите на цветен диван. Имайте предвид, че при някои дамаски е важно и каква е светлината в помещението, дали е естествена или от електричество. Има вероятност да изберете цвят, който в шоурума да ви се е сторил един, а в последствиеда изглежда друг, заради светлината в помещението.

Що се отнася до дамаските с принтове и шарки, можете да намерите наистина много видове. Независимо дали търсите правилни геометрични форми, абстрактни компоненти, цветя или други фигури, можете да намерите всичко. Тук съветът за внимателно съчетаване с останалата част от дома важи с пълна сила. Все пак, не искате да постигнете натруфен и неприятен вид.

В днешно време се предлагат текстилни дамаски, които са много лесни за почистване и имат дълъг живот. В магазините ще откриете картели на различните производители, в които да видите предлаганите материи и цветове, за да изберете най-доброто за себе си. Разгледайте меката мебел, обърнете внимание на изработката, вижте шевовете и усетете самата материя на тапицерията.

Отделете време и разгледайте повече предложения за ъглови дивани, които имат голям избор на дамаска в различни цветове и материи. Не правете компромис със покритието на меката мебел, защото разликата в цената е малка, а разликата в комфорта е голяма. Направете правилния избор за вас и се насладете на почивката и домашния уют.


След като вече сте избрали комфортен и стилен ъглов диван за вашия дом, е време да изберете и правил