Няколко съвета за избор и поддръжка на чаршафите у дома

18/10/2018, 15:09:06
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/10/2018
Тагове:
Няколко съвета за избор и поддръжка на чаршафите у дома

Висококачественото спално бельо се постига с влагането на подходящи материали. Значение има както вида на материала, така и начинът на изработка – броя нишки, видът и дължината им, метода на изтъкаване.

Броят нишки може да варира от 50 до 350 см2. Колкото по – висок е той, толкова по – мека и здрава е тъканта.

Начинът на изтъкаване също е важен за качеството на спалното бельо. Съществуват няколко основни метода за тъчене на българския пазар:

Перкал – това е плътно изтъкана текстура, която може да бъде изработена от памук, полиестер и други материали. Спалното бельо има еднакъв брой нишки отдолу и отгоре. Така се постига естествена гладкост и здравина. Перкалът изработен от 100 % памучни нишки осигурява приятно хладно усещане при допир, което го прави много добър избор за лятно спално бельо.

Перкалът не се свива при изпиране и има дълъг живот.

Ранфорс – това е спално бельо, съставено от 100 % памук. Също като перкала има еднакъв брой нишки отдолу и отгоре, но при ранфорс се използват по – малък брой нишки на квадратен сантиметър. Тъканта е много издръжлива и забележително мека. Материята е дишаща, осигурява комфорт през всички сезони на годината и не на последно място – лесна е за поддръжка.

Сатен – сатенената сплитка има повече нишки отгоре отколкото отдолу. Благодарение на това тя е мека и нежна на допир. Обикновения сатен се тъче от поринени нишки, а памучния сатен – от памучни.

Материалът, от който е изработено спалното бельо е водещ критерий за оценка на качеството му.

Съществуват няколко основни материи:

Памук – естествен материал, характеризиращ се с висока здравина. Памучното бельо е меко на допир, не запарва, подходящо е за всички сезони.

Коприна – коприненото спално бельо създава естествено хладно усещане и поддържа комфорта на тялото през цялата нощ. Много подходящо е за летния сезон. Хипоалергенно и устойчиво е. Спалното бельо от чиста коприна много трудно може да се намери на бълграския пазар, а и цената му е много висока. Изработват се обаче чаршафи с вложени копринени нишки на сравнително достъпна цена.

Бамбук – бакбуковия плат е мек, хипоалергенен, не задържа влагата и не запарва. Тъканта от памук задържа цветовете за по – дълго време от другите материали. Подходящо е за хора с чувствителна кожа. Спалното бельо от бамбук трябва да се суши на въздух, тъй като не е много устойчиво.

Лен - ленът е натурално влакно, от което се получава изключително дълготраен и здрав плат. Спалното бельо от лен е по - здраво от памучното, има висока степен на влагоабсорбация, дишаща материя е, подходящо за хора с алергии.

Полиестер - полиестерът е синтетичен материал, който е особено разпространен и достъпен заради ниската си цена. Тъй като спалното бельо от полиестер може да се усеща твърдо на пипане, то доста често е смесица от памук и полиестер. Материалът е издръжлив и лесен за поддръжка, но запарва.

Съвети за поддръжка:

Винаги когато закупите ново спално бельо прочетете етиката преди да пристъпите към пране и сушене. Температурата на пране е много важно за доброто изпиране и за запазване здравината на тъканите. Цветното памучно бельо е добре да се пере на 40 градуса, а полиетърното и коприненото на 30 градуса.

Центруфугата също е добре да бъде на ниски обороти, за да се запази формата на изделието. Винаги вадете и простирайте спалното бельо веднага след приключване на цикъла на изпирането, тъй като стоенето във влажна среда не е препоръчително за тъканите.


Висококачественото спално бельо се постига с влагането на подходящи материали. Значение има както ви