Леглото в спалнята - избор и разположение

18/10/2021, 14:28:06
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/10/2021
Тагове:
Леглото в спалнята - избор и разположение

Важни съвети при избор на легло за спалнята

Размер

Стандартно ширината на двойно легло е от 140 до 200 см. а дължината от 180 до 220 см. За да изберете подходящата големина, съобразете се с размера и формата на стаята и мястото, на което ще бъде поставено леглото.

Вида на леглото

Легло на платформа

То е съставено от обикновена платформа, върху която се поставя матрака. Има модерен и нестандартен външен вид, но отсъствието на рамка с пружина не осигурява много добра опора по време на сън.

Легло с табла на главата и краката

Стандартните легла са с табла от към главата, но има и модели с долна табла. Те изглеждат интересно, но може да са неудобни за по-високи хора или такива, които се въртят много по време на сън. Не са удачни и за малка спалня, тъй като създават допълнителна визуална преграда.

Легло с подматрачно място за съхранение

Чудесна идея за малки помещения, в които мястото за съхранение е ограничено.

Легло с балдахин

Спалнята с балдахин има неповторим чар и създава усещане за защитеност и спокойствие по време на сън. Тя обаче не е много подходяща за малка стая, тъй като високите рамки създават усещане за преграда и визуално намаляват пространството.

Материалът на леглото

Метално легло

Рамката от метал или ковано желязо придава страхотно ретро излъчване и елегантност на спалнята. Освен това създава усещане за простор. Подходящ избор е за помещения в лофт, рустик, скандинавски или ретро стил.

Дървена рамка

Много подходяща за класически и модерен интериор, дървената рамка предлага комфорт, здравина и уют. По-достъпни алтернативи са рамки от ПДЧ и МДФ.

Тапицирана спалня

Тапицираните легла са стилни, елегантни и се вписват добре в класически, модерен, романтичен интериор. Те предлагат голям комфорт, разнообразие от цветове и дамаски и са чудесни за изискана и нежна спалня.

Леглото е основната мебел в спалнята и неговото местоположение трябва да бъде определено първо. След това се решава мястото на останалите мебели, които се явяват допълнение. Според психолозите, леглото трябва да бъде поставено диагонално на вратата, така че да виждаме влизащите хора в стаята. Това ни дава усещане за сигурност и контрол, което е много важно за да можем да се отпуснем и да си починем качествено.

Ако в спалнята има ниша може леглото да бъде разположено в нея, тъй като повечето хора се чувстват уютно и защитено в компактни зони. Най-добре е леглото да заема централно място като таблата му бъде долепена до една от стените. Не е желателно да бъде нито непосредствено до вратата, нито до прозореца. Също така от гледна точка на удобство е добре да може да се минава свободно между двете му стени. Не окачвайте над леглото шкафове, за които имаше усещането, че всеки момент ще се стоварят над главата ви. Обемистите и спускащи се на ниско полилеи също може да пречат на почивката ви.

Таблата на леглото не бива да бъде твърде близо до радиатор или друг отоплителен уред, тъй като това може да доведе до прегряване на главата, което ще влоши съня и здравето ви.

Разстоянието между леглото и останалите мебели трябва да бъде поне 50-70 см. за да може да се движите спокойно.

Разположение на леглото в малка спалня

Позиционирайте леглото по протежение на най-дългата стена, в случай, че поставянето му в центъра на стаята не е удачно.

Организирайте съхранението вертикално по стените или добавете чекмеджета под леглото.

Разположение на леглото в тясна спалня

В тясната спалня най-добрият вариант е да поставите леглото по дължината на стаята. В такъв случай ще трябва да се лишите от нощни шкафчета или да поставите само едно такова. Може да монтирате рафтове на по-малката стена. Ако стаята е твърде дълга и тясна може да използвате визуален „трик“ за да балансирате размерите ѝ. Боядисайте двете малки отдалечени стени в топли цветове (жълто, оранжево), а двете дълги стени в студени (синьо, зелено, лилаво, сиво). Топлите нюанси създават усещане за близост докато студените отдалечават гледащия от обекта.


Важни съвети при избор на легло за спалнята Размер Стандартно ширината на двойно легло е от 140 до