Каква врата да изберем за дрешника

24/08/2020, 14:15:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
24/08/2020
Тагове:
Каква врата да изберем за дрешника

Дрешника най-често е част от спалнята, антрето или дневната, а понякога се помещава и в самостоятелна стая. Неговият дизайн е неизменна част от цялостния интериор на жилището, затова трябва да го направим практичен и приятен.

Как да изберем врати за дрешника, които да са функционални и да се вписват в интериора?

Идеи за врати според начина на отваряне

Плъзгащи се врати

Плъзгащите врати са едни от най-удобните, тъй като не заемат място нито в гардеробната нито в спалнята. Спестяват място и са отличен вариант за малки помещения.

Жалузи

Представляват решетъчни врати, подобни на капаците на прозорци. Удобни са защото скриват гардеробната от останалата част на стаята, а в същото време пропускат преминаването на въздуха, което предотвратява повишената влага и появата на мухъл.

Сгъваеми

Врати, сгъващи се тип „акордеон“ или „книга“ също пестят място при отваряне и са сравнително удобни.

Подвижни

Вратата се места посредством механизъм на колелца, което я прави практична и безшумна.

Идеи за врати според материала

Стъклени врати

Те са модерни, елегантни и се вписват чудесно в минималистичния, съвременен стил. Основен недостатък е, че са прозрачни, което изисква дрешника да бъде винаги безупречно подреден. Това обаче би могло да се избегне чрез матирано стъкло.

Съществува и риск от счупване, особено ако имате малки деца.

Дървени врати

Вратите от естествено дърво са здрави, красиви и практични. Чудесен избор са за любителите на ретро, еко, рустик, шале, прованс или лофт стила. Основен недостатък е цената на естественото дърво. Алтернативите от ПДЧ или МДФ също са добър вариант, за който не ви е нужен голям бюджет.

Завеси

Завесите от плат са практично, икономично и удобно решение. Могат да се сменят често и да се използват като интериорен елемент, чрез който да промените обстановката в спалнята когато ви доскучее.

Пластмасови врати

Пластмасовите врати са бюджетно и удобно решение. Има достатъчно избор от цветове и са сравнително издръжливи.

Огледални врати

Огледалните врати са естетични и функционални и са добър избор за дрешника, в близост, до който и без друго е удобно да има огледало.

Идеи за врати според интериорния стил

Лофт стил

За индустриалните стил са подходящи метални или дървени врати от масивно, грубо обработено дърво. Най-подходящи са плъзгащи се такива, с открити механизми.

Модерен стил

За модерния стил са подходящи стъклени врати – изчистени и семпли, огледални, матови или гланцови.

Класически стил

Вратите в класически стил са дървени или пък плътни, непропускливи завеси.

Прованс стил

Вратите в стил прованс обикновено са от масивно дърво или неговите имитации. Боядисани са в светъл или пастелен цвят, може да са изрисувани с декупаж. Жалузи или пъстри завеси също са удачен избор.


Дрешника най-често е част от спалнята, антрето или дневната, а понякога се помещава и в самостоятелн