Как да изберем дръжки за вратите

17/05/2019, 09:42:13
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/05/2019
Как да изберем дръжки за вратите

Вратите у дома, освен че служат за разделяне на помещенията, осигуряват ни спокойствие и изолация от шум и светлина, са и важен интериорен елемент. А дръжките са неизменен аксесоар към тях.

Макар, че дръжката е малък елемент тя има важно значение за функционалността и естетичния вид на всяка врата.

Как да изберем дръжки за интериорните врати у дома?

Материал

Най – често дръжките са изработени от стомана, алуминий, месинг, цинк. Повечето са със сатенено покритие и си приличат на пръв поглед. Най – здрави са дръжките от месинг. Качествени дръжки на достъпни цени са и тези от цинк. Иноксовите дръжки също са здрави и издръжливи. Тяхното покритие е устойчиво на надрасквания и атмосферни влияния, което ги прави отличен избор както за вътрешна, така и за външна употреба.

Модел

Дръжките се разделят на три основни вида като разликата при тях е в розетките:

Обикновени розетки – избират се за интериорни врати с обикновени брави;

Секретни розетки – подходящи са за входни врати със секретни брави;

Сервизни розетки – монтират се на сервизни помещения (бани, тоалетни), могат да се заключват от вътрешната страна без ключ;

Дизайн

Дизайнът на дръжката е нещо много индивидуално и зависи от вила на вратата и стила на цялостния интериор. Предлагат се всякакви модели – със заострени или прави линии, обли форми, класически дръжки, със състарена визия, изчистени и модерни. Цвета може да имитира мед, злато, бронз, сребро, хром. Дръжките могат да бъдат гравирани или интересно декорирани.

Как да изберем дръжка за входната врата?

Пасивни дръжки – тези дръжки представляват кръгъл механизъм, над който обикновено има закопчалка. Захващащият болт представлява вторичен заключващ механизъм, който се управлява с ключ от вътре и от вън.

Активни дръжки – състоят се от два броя движещи дръжки, свързани с квадрат – четириграм. Този тип дръжки са по – практични тъй като ако случайно вратата се затвори докато сме навън можем да я отворим и без ключ.


Вратите у дома, освен че служат за разделяне на помещенията, осигуряват ни спокойствие и изолация от