Избор на олекотена завивка - за какво да внимаваме?

04/04/2018, 00:51:53
Оценка 4.6 от общо 35 гласа
04/04/2018
Избор на олекотена завивка - за какво да внимаваме?

Олекотените завивки определно са на път да изместят традиционните одеяла от пазара. Защо да се спрем на тях и за какво да внимаваме когато ги купуваме?

Олекотените завивки са леки. Както като тегло, така и като усещане на тялото. Предлагат се с различни видове пълнеж като има и възможности за избор за хора, склонни към алергии. Освен всичко друго се предлагат и в голямо разнообразие от варианти подходящи за всички сезони – зимни, летни, комбинирани. Могат да се перат в перална машина и се поддържат лесно. Не на последно място можем да посочим и достъпната им цена, която определно ги прави доста предпочитани.

На какъв пълнеж да се спрем?

Пух – най – качествени и най – скъпи са завивките от пух. Те са много леки, позволяват на тялото да диша, а в същото време топлят отлично. Подходящи са за всички сезони на годината. Завивките от пух обаче не са препоръчителни за помещения с висока влажност на въздуха, тъй като те имат свойството да я задържат и това ги превръща в благоприятна среда за развитие на бактерии и акари.

Комбинация от пух и пера – това е доста разпространен вариант за пълнеж на олекотена завивика. Цените им са по – достъпни от тези на завивките, пълни само с пух. Недостатъкът им е, че не са препоръчителни за хора, склонни към алергии, въпреки че вече се предлагат хипоалергенни варианти, при които пълнежът е специално обработен с цел елминиране или намаляване на алергичните реакции.

Силикон – най – често срещаният пълнеж за олекотени завивки е силиконът. Той се предпочита основно заради ниската си цена. Също така голямо негово предимство е, че не предизвиква алергични реакции. Лесен е за поддръжка. Като недостатък можем да посочим, че завивките от синететични материали се износват по – бързо и се налага по – честа смяна, което обаче е компенсирано с ниската им цена.

Какъв да бъде външният плат на завивката?

Най – качествени са завивките, чийто външен плат е 100 % памук. Той не позволява на тялото да се спарва, не дразни и създава приятно усещане върху кожата.

Компромисен вариант е съчетанието между памук и полиестер, което е с по – ниска цена от 100 % памучните завивки, а с подобни качествени характеристики.

Предлагат се и завивки с външен плат от микрофибър. Предимството им е ниската цена, но пък съществен недостатък на микрофибъра е, че спарва тялото, тъй като е с много ниска пропускливост. Това означава, че рискувате често да се будите изпотени, дори в студено време, което би ви донесло значителен дискмофорт.

Как да се грижим за олекотената завивка?

Винаги обличайте завивката в плик, а него сменяайте достатъчно често. Така ще се налага значително по – рядко да перете самата завивка, което малко или много я износва. Перете завивката и спалното бельо на 60 градуса, тъй като по –ниската температура не убива акарите. Ако имате възможност оставете я да изсъхне на слънце. Завивките с естеставен пънеж (пух или пера) се почистват само на химическо чистене.


Олекотените завивки определно са на път да изместят традиционните одеяла от пазара. Защо да се спрем