Как да добавим цвят в интериора на дневната

20/11/2020, 11:12:06
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/11/2020
Тагове:
Как да добавим цвят в интериора на дневната

Неутралните цветове са много предпочитани от интериорни дизайнери и любители за интериора на дневната, тъй като са универсални и лесни за съчетаване и предлагат безброй възможности за комбинации. Освен това действат успокояващо и предразполагат към релакс. Залагайки изцяло на неутрални тонове обаче рискувате холът да се превърне в скучно и леко безлично помещение. Разбира се, има хора, които си падат по монохромните визии и за тях това е добър избор. Ако на вас обаче ви липсва цвят, вижте как може да го внесете в неутралната дневна:

Използвайте математиката

Може би смятате, че декорирането е чисто творчески процес, но това е вярно само донякъде. С помощта на определени формули може да постигнете хармоничен интериор и да избегнете някои грешки. Когато избирате цветова схема за хол е добре да се придържате към правилото 60-30-10. Това означава 60% основен цвят, 30% цветът на мебелите и 10% цветни акценти под формата на аксесоари и декор. Именно с последните 10% е най-лесно и безопасно да експериментирате.

Създайте акцентна стена

Само една! Украсявайки едната стена с различна боя, облицовка, фототапет, вие измествате визуалния център на стаята и я превръщате в основен декоративен акцент. Може да изберете контрастен на основния цвят, близък до този на мебелите или съвсем нов цвят, който лесно се съчетава с останалите. След това може да внесете още аксесоари с избрания цвят.

Пъстри възглавнички

Един изключително лесен, бърз и икономичен начин да внесете цвят във всекидневната е поставянето на цветни възглавнички върху дивана и фотьойлите. Изберете ярки цветове, флорални мотиви, геометрични фигури, контрастни или допълващи цветове – изборът е безкраен и зависи от вашата фантазия.

Цветята идват на помощ

Зелените и цъфтящи растения внасят свежест, живот и колорит в дневната. Изберете интересни саксии – плетени, глинени, от дърво или бетон, според стила на хола.

Цветен килим

Малко цветно килимче под масичката на кафе ще направи холът по-весел и приветлив. Използвайте един от цветовете от тапицерията на мебелите или декорацията на стените за да постигнете баланс или заложете на пъстро килимче за разчупване на обстановката.

Увеличете количеството цвят

Как? С огледало. Поставете го срещу акцентната стена, ако има такава. Огледалото ще отразява не само светлината, но и всички цветни елементи.

Украсете стените

Не оставяйте стените празни. Красива картина, фотогалерия или интересен фототапет ще внесат цвят и свежест в помещението.

Цветно одеяло

Одеяло в ярки тонове, сгънато в единия край на дивана или наметнато небрежно също ще внесе цвят и настроение. Може да използвате и пъстро покривало за дивана.


Неутралните цветове са много предпочитани от интериорни дизайнери и любители за интериора на дневнат