Диванът в дневната - избор на модел, размер, дизайн и разположение

28/05/2019, 10:43:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/05/2019
Тагове:
Диванът в дневната - избор на модел, размер, дизайн и разположение

При избора на диван за хола има няколко важни аспекта, на които трябва да обърнете внимание:

1. Предназначение – диванът ще бъде ли основен акцент в дневната или ще допълва останалите мебели? Ще се използва ли активно? Съчетан ли е с трапезна маса или ще служи само за почивка и гледане на телевизия? Налага ли се да има функция „сън“?

2. Размер – логично е, че обемен диван не се вписва добре в малки и тесни стаи, а твърде миниатюрният ще се „изгуби“ в голям и просторен хол.

3. Интериорен стил – мебелите трябва да бъдат в хармония с околния дизайн, да подчертават определени детайли и да прикриват други.

Каква да бъде дамаската?

Дамаската може да бъде от текстил – вариантите са многобройни – естествени, изкуствени или синтетични тъкани, както и различни комбинации от тях, създадени и обработени по различен начин. Най – предпочитани са велур, жакард, флок.

Естествената кожа е стилно и изискано решение. Тя обаче е доста скъпа и често отстъпва място на еко кожата, която е значително по – евтина, поддържа се лесно, а на вид и усещане много наподобява на естествената. Изборът на дамаска зависи от предпочитанията ви, стилът на дневната, предвидените финанси и предназначението на диванът. Ако холът е съчетан с кухнята и диванът ще се използва за хранене, заложете на лесна за почистване дамаска като изкуствената кожа. Ако имате малки деца или домашни любимци не си струва да инвестирате големи суми за скъпи дамаски, които може да ви се наложи да подмените много скоро.

Форма и размер на дивана

Ъглов диван

Ъгловият диван е удобен и практичен. Предлага различни варианти за трансформиращи механизми, благодарение на които, лесно и бързо се превръща в комфортно легло за гости. Изглежда добре както в малки, така и в големи стаи. Комбинира се отлично в правоъгълни или овални маси за кафе.

Полукръгъл или кръгъл диван

Такива модели не са особено практични, но пък изглеждат много оригинално и придават особен чар на интериора. Подходящи са само за големи помещения.

П – образен диван

Предлага възможност за настаняване на голям брой гости. Удачен избор само за голям и просторен хол.

Прав диван

Диван с права форма, който се разполага на една стена е подходящ за малка или средна по големина дневна. Има много компактни модели, които биха паснали и в най – миниатюрната стая.

Къде да поставим диванът?

Диванът в дневната обикновено се поставя срещу телевизора или камината. В малките стаи често срещано решение е да бъде позициониран под прозореца. Това има някои неудобства като например евентуално закриване на радиатора, ако има такъв. Също невъзможността да се поставят дълги завеси, както и отблясъците от слънцето в екрана на телевизора. Но много често това е единствената възможност, а и така се спестява полезно пространство. В големите всекидневни има повече възможности за разположение, включително и в центъра на стаята. Диванът дори би могъл да служи като визуална преграда между кухненската и холовата част.

Малко канапе под перваза на прозореца може да се превърне в уютен кът за четене.

В какъв стил да бъде диванът?

Прованс

Диванът в стил прованс е мек, удобен, с пъстри декоративни възглавнички. Дамаската обикновено е в светли цветове и флорални мотиви.

Модерен стил

Модерният диван има изчистена и стилна визия. Най – често е едноцветен, облечен в кадифе, лен или кожа.

Лофт стил

Диванът в индустриален стил е в тъмната цветова гама – черно, синьо, керемидено, тъмно зелено. Тапицерията му обикновено е еко или естествена кожа.

Стил шале

Диванът в стил шале е масивен, обемен, тапициран е с кожа или мека дамаска в тъмни цветове. Комфортен е както за сън, така и за четене или релакс.

Диван, разделящ кухнята и дневната

Когато целта е диванът визуално да отдели кухненския бокс от хола, той обикновено се поставя зад барплот или кухненски остров.


При избора на диван за хола има няколко важни аспекта, на които трябва да обърнете внимание: 1. Пре