Как да обзаведем оптимално малка спалня?

03/11/2021, 10:09:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/11/2021
Тагове:
Как да обзаведем оптимално малка спалня?

Обзавеждането на малка спалня може да е истинско предизвикателство, но с правилно планиране и доза въображение ще постигнете завидни резултати. Важно е да подберете правилните мебели, с които да постигнете оптимално използване на пространството, да заложите на подходящи цветове и декорация. Не на последно място, от значение е и как ще организирате стаята – правилното разположение на мебелите и аксесоарите, както и подредбата на вещите, ще направят малката спалня красива и практична.

7 съвета за обзавеждане на малка спалня

1. Размерът на леглото в спалнята

При избора на легло следва да се съобразим с размера на стаята и с мястото, на което ще бъде поставено. Класическите двойни спални са с ширина от 140 до 180 см. и дължина до 220 см. Разбира се, колкото по-широка е спалнята, толкова по-комфортно се чувстваме, но когато стаята е с маломерни размери, трябва да се съобразим с това. Желателно е дължината на леглото да надвишава ръста на човек с около 20 см., което съответства на стандартна спалня с дължина 200 см.
Ширина от 160 см. е напълно достатъчна за повечето хора. В малка спалня може да се спрете и на по-малкия размер от 140 см.

2. Единичен гардероб с надстройка

Гардеробът е сред мебелите, които заемат най-много място, а в малката стая, то е силно ограничено. Добра идея е да заложите на единичен гардероб с надстройка във височина. Така ще използвате максимално пространството във вертикала. Понякога се налага да поставим гардероба в непосредствена близост от леглото. В такъв случай е много важно да оставите толкова разстояние, че да не се затруднява придвижването из стаята, както и отварянето на вратичките му.

3. Поставете етажерки на стената

В малката стая е важно да използвате стените както за декорация, така и за съхранение. Тук на помощ идва разнообразието от модерни етажерки. С тях ще оптимизирате интериора, без да отнемате от пространството. Може да ги използвате за съхранение на книги, аксесоари и декоративни елементи като любими снимки, часовник, кутия за бижута.

4. Светли цветове

Светлите цветове създават усещане за простор и визуално увеличават обема на стаята. Най-добре заложете на основен цвят в светлата гама – бяло, бежово, жълто, светло синьо, бледо зелено и техните нюанси. За акцент може да използвате тъмни или ярки цветове.

5. Леки завеси

Наличието на естествена светлина внася усещане за простор, уют и хармония. Тежките и плътни завеси не са удачно решение за малка спалня, затова най-добре заложете на леко, ефирно перде от полупрозрачна материя. Завесите, които започват от тавана и стигат до пода ще създадат визуална представа за по-висока стая. Ако се налага допълнително затъмняване на помещението, може да използвате ролетни щори.

6. Достатъчно въздух

И буквално, и преносно, наличието на достатъчно въздух е жизнено важно за малките помещения. Не претрупвайте стаята с мебели и вещи, а се ограничете до най-необходимото. Минималистичния подход е най-доброто решение в случая. Мебелите трябва да са леки, компактни и функционални, а декорациите – ограничени. Така ще създадете приятен и елегантен интериор.

7. Разположение на осветителните тела

Както споменахме, светлината е много важен фактор за постигане на комфорт и уют във всяко помещение. Освен общото осветление, което най-често се осигурява от таванно осветително тяло, разположено в центъра на стаята, може да внесете романтика и стил с помощта на нощни лампи с приглушена светлина или подходяща LED лента над окачен таван. Луничките също са удачно решение за спалнята.

Малките помещения винаги са били предизвикателство, но с правилните интериорни идеи и решения, могат да се постигнат неочаквано добри резултати. Затова предизвикайте въображението си и творете с Мебели Виденов, защото те разполагат с богат асортимент и креативни предложения за малки пространства!


Обзавеждането на малка спалня може да е истинско предизвикателство, но с правилно планиране и доза в