Как да изберем спален комплект

23/08/2017, 04:58:57
Оценка 4.6 от общо 72 гласа
23/08/2017
Тагове:
Как да изберем спален комплект

Спалнята е помещение, в което е изключително важно да се чувстваме комфортно, обстановката да е спокойна, хармонична и релаксираща. Правилно подбрания интериор е ключов фактор за това. Наред с цветовете, подовата настилка, аксесоарите и текстила, много важно е и на какви мебели ще се спрем.

Изборът на спален комплект зависи от размера и формата на помещението, вашите предпочитания за дизайн и разбира се предвидения бюджет. Мебелите в спалнята трябва да са преди всичко удобни, функционални и елегантни.

Как да се ориентираме в многообразието от спални комплекти на пазара и да изберем най – подходящия за нас?

Стандартния спален комплект включва всички мебели, които спалнята трябва да притежава – легло, матрак, едно или две нощни шкафчета, гардероб. В зависимост от големината на помещението и неговата функционалност може да се добавят: ракла, малък скрин, ТВ шкаф, тоалетка с огледало, малка работна масичка.

Съобразете размера на мебелите с големината на стаята

Първата важна стъпка при избор на спално обзавеждане е да определите с точност размерите на помещението. Начертайте си на лист къде ще бъде разположена всяка мебел като вписвате нейните предполагаеми размери. Така ще се ориентирате по – лесно гледайки мебелите в магазина. Заложете на практично обзавеждане. Добра идея са модулните спални мебели, тъй като са функционални и могат да се конфигурират спрямо поемещението. За малките спални особено удобни са леглата с място за съхранение или гардеробът с плъзгащи врати, който пести място.

Съобразете цветовете с цялостния интериор на стаята

Изборът на цвят зависи от личните ви предпочитания, но важното е цветът на мебелите да подхожда на цялостния дизайн на стаята. Съобразете го с цветът на стените и подовата настилка, с изложението на стаята и наличието на слънчева светлина. Традиционните мебели обикновено са в цветове, максимално близки до естествения цвят на дървото. Те създават усещане за топлина, уют и комфорт. За любителите на модерния стил се предлагат и разчупени цветови решения като гланцирани повърхности във почти всички възможни нюанси.

Изберете вида на мебелите според нуждите си и функционалността на помещението

Много хора приемат спалнята единствено като място за почивка и сън и нямат нужда от други мебели освен легло, нощно шкафче и гардероб. Други обаче обичат да гледат телевизор в спалнята съответно за тях би било удобно да изберат малък шкаф или скрин, който може да служи за поставка на телевизора, а също и за съхранение на малки вещи и аксесоари.

Много често поради липса на достатъчно пространство в жилището, в спалнята се разполага малко бюро или масичка за компютър или за писане, както и за други хоби и творчески дейности. Ако има достатъчно място в стаята може да се обособи и малък кът за четене с удобно кресло или малко канапе.

Повечето от дамите пък предпочитат да имат тоалетка с огледало в спалнята.

При избор на гардероб обърнете специално внимание на неговите размери, тъй като е важно да може да побере всички дрехи и аксесоари. За по – малката стая заложете на гардероб с огледало и плъзгащи врати. Така визуално помещението ще изглежда по – голямо, а вратите няма да пречат при отваряне.

При избора на легло пробвайте такива с различна височина за да установите кое ви е най – удобно. Заложете на качествен матрак, който е от огромно значение за добрия ви сън.

Определете си бюджет за спално обзавеждане

Бюджета, който можете да отделите за мебелите е от решаващо значение при избора им, особено когато правите цялостен ремонт и трябва да планирате добре разходите.

От него зависи вида и материала на мебелите затова е най – добре да си изготвите поне приблизителен такъв и да го следвате. 


Спалнята е помещение, в което е изключително важно да се чувстваме комфортно, обстановката да е спок