Роло щори в кухнята

22/05/2020, 10:29:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/05/2020
Тагове:
Роло щори в кухнята

Ролковите щори са изработени от текстил, който може да бъде с различна плътност, да пропуска по-голямата част от светлината, съвсем малко или почти никаква светлина, в зависимост от необходимостта.

Те предлагат функционалност, тъй като може да филтрирате слънчевите отблясъци без да спирате напълно притока на светлина в помещенията.

Практични съвети при избор на ролкови щори за кухнята:

 • Не поставяйте щори от тъмен плат в малка и тясна кухня;
 • Съобразете плътността на плата според изложението на стаята и етажа, на който се намира. Ако кухнята е на нисък етаж и трябва да се предпазите от любопитните погледи на случайни минувачи, както и ако е с южно изложение и често пече, заложете на плътен текстил. За кухня с източно или северно изложение, изберете фин плат, който пропуска по-голямата част от светлината;
 • Обърнете внимание как се почиства плата. Повечето са антистатични, което означава, че не задържат прах. Освен това е важно текстила да е негорим. Това се постига като се обработи със специална промазка;

Какъв вид щори да изберем?

Щори ден и нощ

Щорите са проектирани така, че да пропускат определено количество светлина в помещението без да се налага да се вдига плата. Те са направени от два вида материя – прозрачна и плътна, които се редуват. Елегантни и стилни, щорите ден и нощ, са едни от най-предпочитаните модели.

Блекаут

Това са напълно непропускливи щори, които осигуряват уединение и комфорт и гарантирано ви предпазват от любопитни погледи и слънчеви лъчи. Те са трипластови и имат вградена черна нишка в средния пласт. Освен, че спират напълно светлината, те имат почти нулева пропускливост на въздух и притежават шумоизолиращи свойства.

Полупрозрачни

Направени са от материя, която пропуска светлината. Подходящи са за кухни със северно, североизточно или северозападно изложение, както и за такива, намиращи се на висок етаж. Може да бъдат използвани в комбинация с хоризонтални алуминиеви щори или перде.

Роло щорите могат да бъдат монтирани без водачи и кутия. Те са подходящо решение за отваряеми прозорци и се монтират без пробиване на профила на дограмата. Могат да бъдат монтирани на тавана, стената или прозореца.

Има и модели, подходящи за крила с двуосово отваряне.

Цвета и декора на щорите зависи от интериора на кухнята. Ако искате те да се вписват деликатно в цялостната обстановка, изберете едноцветен модел в цвят, близък до този на стените или мебелите. Щорите биха могли да се превърнат в акцент ако са с нестандартен и ефектен десен – подходящи за кухнята са билки, подправки, плодове и зеленчуци, цветя, кафе.

Роло щорите може да съчетаете с различни завеси или алуминиеви щори за да постигнете по-висока функционалност.

Прозрачни ролкови щори в комбинация с хоризонтални алуминиеви ще ви гарантират пълен контрол над затъмнението на помещението по всяко време.

Добра идея е да заложите на щори от полупрозрачна материя в комбинация с плътно перде, което да бъде прибрано през деня и да се пуска само вечер, например.

Предимства на роло щорите в кухнята:

  • Лесен монтаж;
  • Лесно управление и висока функционалност;
  • Богат избор на платове, с различна пропускливост и разнообразие от цветове и декори;
  • Лесни за почистване материи, които издържат на влага и не избеляват под действието на слънчевите лъчи;


Ролковите щори са изработени от текстил, който може да бъде с различна плътност, да пропуска по-голя