През 2017 остават актуални открите рафтове в кухнята

24/11/2017, 16:09:17
Оценка 4.5 от общо 57 гласа
24/11/2017
Тагове:
През 2017 остават актуални открите рафтове в кухнята

И през настоящата година се запазва популярната тенденция за използване на открити рафтове в кухнята. Те могат да служат като заместител на кухненските шкафове или просто да ги допълват. Освен, че се използват като място за съхранение, те имат и декоративна роля в интериора.

Откритите рафтове се характеризират с лесна достъпност, практичност и неограничени възможности за декорация. Те са подходящи за всеки стил кухня – модерен, класически, прованс, рустик и др.

За разлика от кухненските шкафове, които заемат голяма част от пространството, откритите рафтове визуално увеличават обема на кухнята. Освен това не е нужно да се предвижда място за отваряне на вратата на шкафа, което е важно за малки кухни, в които всяко кътче е от значение.

Друго предимство на отворените рафтове е, че всички кухненски принадлежности са на видно място и буквално на една ръка разстояние, така пестите време в търсене на желаното нещо.

Още един плюс на откритите рафтове е тяхната декоративна функция – може да поставяте на тях оригинални съдове, аксесоари, готварски книги, сувенири.

Сред недостатъците на отворените рафтове можем да посочим това, че по всички пособия, подредени на тях ще се натрупва домашен прах и ще изисква по – често чистене отколкото при затворен шкаф. Също така ако не сте много организирани и подредени рискувате да ги запълните с ненужни вещи или по тях да цари пълен хаус.

Ако смятате, че въпреки малко по – трудната поддръжка откритте рафтове за добро решение за вашата кухня, то постарайте се да ги организирате правилно.

Направете си списък на най – често използваните принадлежности и съдове в кухнята и ги подредете на най – долните рафтове, до които имате бърз и лесен достъп.

На най – горните рафтове поставете неща, които ползвате много рядко или декоративни елементи.

Не забравяйте да прибавите и цвят и произведения на изкуството. Може да поставите снимка в рамка, сувенири, малки саксии с цветя или подправки, колекция красиви съдове.

За да изглежда добре вашата кухня с открити рафтове е нуждно да се придържате към някои основни изисквания:

Поддържайте чисти приборите и пособията на ратфовете

Подредете вещите в определен ред и логика, така че да не изглеждат просто нахвърляни върху рафта

Не прекалявайте с аксесоарите и декорациите

Осигурете няколко светлинни източника към рафтовете, така освен, че ще си гарантирате повече удобство при работа, ще създадете истински красива атмосфера във вашата кухня.


И през настоящата година се запазва популярната тенденция за използване на открити рафтове в кухнята