Кухненски гръб от плочки

04/07/2017, 06:31:46
Оценка 4.6 от общо 82 гласа
04/07/2017
Кухненски гръб от плочки

Гърбът на кухнята може да бъде направен от различни материали – фаянс, теракот, гранитогрес, стъкло, камък, ламинат...разнообразието днес е наистина голямо. Най – популярен обаче остава кухненският гръб от плочки. Тъй като основната идея на гърбът е да предпазва стената от пръски мазнина и вода, неговите най – важни качества са здравина, устойчивост и лесна поддръжка.

Материалът трябва да е издръжлив на често миене с различни препарати, да не задържа петна и миризми и да се почиства лесно. Освен това трябва да има атрактивен външен вид, съчетан с дизайна на помещението. Именно поради тези причини плочките остават един от най – предпочитаните варианти.

Какви са предимствата на плочките за кухненски гръб:

- Добро съотношение – цена – качество

- Устойчивост на високи температури и температурни промени

- Устойчивост на агресивни химически вещества

- Издръжливи на механично увреждане

- Дълъг живот

- Лесно почистване

- Голямо разнообразие от форми, размери, цветове и шарки

Разбира се плочките имат и недостатъци. Като такива можем да посочим това, че е възможно пръски мазнина или друго замърсяване да попаднат по фугите между отделните плочки, където се почиства по – трудно. В днешно време обаче този проблем си има решение, тъй като съществуват специални импрегниращи препарати, които „запечатват“ фугите и не позволяват в тях да проникне замърсяване. Ако все пак това се случи с малко повече старание могат да бъдат отлично почистени.

Друг недостатък на плочките е трудната им подмяна. Поставянето им изисква известни умения и често не можете да го направите сами.

Съществуват различни дизайни на плочки, които могат да придадат артистичен и нестандарен вид на вашата кухня. Има различни размери и цветове, предлагат се плочки, имитиращи дърво, камък, тухли. Има квадратни, правоъгълни, изпъкнали или гладки варианти. Предлагат се също така плочки, имитиращи мозайка или пачуърк.


Гърбът на кухнята може да бъде направен от различни материали – фаянс, теракот, гранитогрес, с