Как да изберем материал за стените в кухнята

18/04/2019, 09:19:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/04/2019
Тагове:
Как да изберем материал за стените в кухнята

Довършителния материал за стените в кухнята трябва да бъде практичен, лесен за почистване, влагоустойчив, издръжлив, да понася температурни колебания и разбира се – естетически издържан.

Боя

Най – популярното решение е боядисването на стените. Боята е практична, нанася се бързо и лесно, може да се почиства, цветът може да бъде сменен относително лесно когато ви омръзне, предлага се в неизброима гама от нюанси. Голямо предимство е, че можете и сами да боядисате стените. Боята не предлага специални декоративни ефекти, но затова пък винаги може да „раздвижите“ интериора с картина, пано или друг декоративен елемент.

Интериорна мазилка

С нея може да постигнете впечатляващ визуален ефект и висококачествено финиш покритие. Съвременните мазилки са трайни, качествени и с малко познания може да ги нанесете сами. Повече за тях прочетете в статията декоративна мазилка.

Декоративни тухли

Въпреки че декоративните тухли са подходящи по – скоро за акцентна стена могат да се използват и за всички стени в помещението. Те прибавят индустриална нотка към дизайна на кухнята, внасят чар и индивидуалност. Недостатък им е, че се почистват сравнително трудно. Затова е най – добре да заложите на тях само на едната стена, например тази в трапезната зона, далеч от готварската печка и мивката.

Ламинат

Ламинат на стената е елегантно и оригинално решение. Имитацията на естествено дърво внася топлина и комфорт в кухнята. Ламината може да се постави на една или повече стени както и на гърбът на кухнята.

Предимството му пред дървото е, че е по – издръжлив на температурни промени и влага.

Плочки

Керамичните плочки в кухнята обикновено се срещат само на пода или на гърба на кухнята. Интересна идея е да облицовате и една от стените с тях. Изберете интересни декоративни плочки и не прекалявайте за да не заприлича кухнята на баня.

Тапети

За кухнята заложете на тапети, издържащи на влага и висока температура. Идеални за целта са тапетите от винил. Те са дълготрайни, безопасни, почистват се лесно.






Довършителния материал за стените в кухнята трябва да бъде практичен, лесен за почистване, влагоусто