Всичко необходимо в обзавеждането на бебешката стая

03/11/2014, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 40 гласа
03/11/2014
Тагове:
Всичко необходимо в обзавеждането на бебешката стая

Как да обзаведем бебешката стая е отговорна и нелека задача. Дори и да си представяте „сладка” и тематична детска стая като в приказките, когато започнете ремонта се сблъсквате с доста въпроси - как да съчетаете добре изглеждащата стая с практичността.  
Трябва да осигурите всичко необходимо в нея и да го разположите така, че да е удобно, да съзадава сигурност за бебето и комфорт за вас.

Ще започем с един съвет, който се отнася още за избора на детска стая в жилището.

Изложение и разположение на стаята

Най-подходящата за детето, стая е с южно изложение. Ако имате такава възможност, спрете се на нея. Добре е, че през зимата в южните стаи, слънцето се пада ниско и топли, а през лятото е по-високо и не напича толкова.
Стая с източно изложение също би била подходяща.

Избягвайте тези със западно и северно изложение, първите са горещи през лятото, а вторите са по-мрачни, тъй като няма достатъчно слънце. Важно е и кога колко светлина попада в стаята. Тя като цяло трябва да е светла, но слънцето да блести сутрин не е добра идея.

Леглото е най-удачно да гледа към вратата и поне една от стените му да е долепена до стената.

Безопастността е най-важна

След като сте избрали стаята, боядисайте я предварително, за да се избегне вдишването на вредните съставки от боите. Най-добре използвайте латекс с ниско съдържание на изпарения. Стаята трябва да се обезопаси, като се премахнат всички остри и опасни предмети от нея, нищо че бебето ще започне да се движи из нея чак след няколко месеца.
Мебелите трябва преди всичко да са здрави и устойчиви.

Основните елементи в бебешката стая

За да не забравите нещо важно в суматохата, направете си предварително списък, по който да пазарувате.
За детското креватче имате две възможности – бебешко креватче, което ще може да използвате около 2 години или легло, което може да се преустрои за по-голямо дете.
Важно е подматрачната рамка на легълцето да бъде солидна и здрава, да не се деформира, за да не нарушава правилното развитие на костната и мускулна структура на детето.

Матракът също трябва да е удобен, да не е прекалено мек, най-добре да приема извивките на тялото. Бебешкото креватче не трябва да е в близост до прозорци, отоплитени уреди или електрически контакти.
Ще ви трябва още шкаф за дрехи и аксесори, и ако имате възмжност добре е да си осигурите маса за смяна на пелени. Нейната най-удобна височина е 87 - 92 см. Добре е да я поставите в близост до етажерка, на която да поставите всички необходими тоалетни принадлежности, така че да са ви под ръка.

Използвайте пространството под мебелите

Ако стаята е по-малка този съвет ще ви е от полза. Може да използвате пространството под легълцето или друга мебел, повдигната от пода, за да съхранявате вещите там. Може да ги поставите в пластмасови кутии, на които сте описали съдържанието или в плетени кошове. Преглеждайте ги редовно и изхвърляйте ненужните неща, за да си освободите място.

Стените

Ако се спрете на тапети, изберете такива, които са миещи. Ако ще използвате боя, неутралните тонове ще ви дадат възможност за интересни декорации с фототапети или стикери за стена. Освен това си пасват със всичко и по-лесно ще изберете мебели. Таванът може да бъде в топъл неутрален цвят или пък бял, с интересна декорация на леглото на бебето.
Все пак пъвите месеци, които то прекарва в легнало положение, погледа му е съсредоточен там.

Подовата настилка

Паркетът или ламинатът са най-подходящи, тъй като лесни за поддръжка и не задържат прах, който дразни и причинява алергии. Добре е в стаята да има и тънък, лесно почистващ се, килим.

Светлина

В стаята на бебето трябва да има естествена, но не силна светлина и слънчевите лъчи да не блестят директно в креватчето. Изкуственото осветление трябва да е меко, почти приглушено. Настлоните лампи са подходящи.


Как да обзаведем бебешката стая е отговорна и нелека задача. Дори и да си представяте „сладка&