Кои са най - подходящите цветове за детска стая

21/08/2018, 14:15:29
Оценка 3.2 от общо 6 гласа
21/08/2018
Кои са най - подходящите цветове за детска стая

Детска стая в бяло

Белият цвят е израз на чистота и невинност. Той придава свежест и простор на помещенията и е чудесен фон за забавни цветни акценти. На белите стени изпъкват картини, стикери, плакати, фототапети. Освен това бялото лесно се съчетава с всеки друг цвят. Детската стая за момиче може да бъде класическа в бяло и розово или бяло и лилаво, а стаята на момчето – в бяло и синьо. Много подходяща и неутрална комбинация е бяло и зелено.

Белият цвят увеличава визуално помещенията, затова е подходящ за малки детски стаи или за такива, в които липсва достатъчно слънчева светлина.

Детска стая в бежово

Бежовият цвят не е сред най – разпространените нюанси в детската стая, но той всъщност е много добъ избор. Бежовият цвят е неутрален, уравновесен, успокоява, придава хармония, подпомага концентрацията и не на последно място – прави стаята много стилна. Освен това се съчетава лесно с повечето други цветове и на неговия фон изпъкват ярки акценти.

Детска стая в сиво

Сивото е още по – рядко срещано решение за детската стая, но е много практично. Сивият цвят има характеристиките на всеки неутрален тон и подобно на бежовото успокоява и създава хармонична атмосфера. Също така е чудесен фон за пъстри десени и ярки декорации, така че стаята в сиво никак не е задължително да бъде скучна.

Сивото изглежда чудесно в комбинация с розово, синьо, оранжево, тюркоаз.

Детска стая в зелено

Зелената детска стая е подходящ както за момиче, така и за момче. Тя е отлично решение и в случаите, в които деца от различен пол трябва да споделят едно помещение. Зеленият цвят внася свежест, спокойствие и хармония. Той подпомага ума и концентрацията и предразполага към пълноценна почивка. За детската стая изберете светли пастелни зелени тонове.

Детска стая в розово

Розовото е класически цвят за детска стая за момиченце. Той отлично се съчетава с бяло, лилаво, сребристо, сиво, бежово.

Заложете на меки пастелни тонове на розовият цвят като основа, а ярките нюанси оставете за акцент.

Детска стая в лилаво

Лилавото е мистериозен, интересен и привлекателен цвят. Наред с розовото той е любим на повечето момиченца и е сред най – предпочитаните за детска стая. Ако в стаята има достатъчно естествена светлина може да се спрете на по – наситени лилави тонове, но все пак не прекалявайте с тях и задължително ги помбинирайте с някой мек неутрален цвят като бяло, бежово, сиво. Ако стаята е малка, тясна или по – тъмна заложете на бледи пастелни тонове на лилавият цвят в комбинация с бяло.

Детска стая в синьо

Още една вечна класика в детската стая – синият цвят. Синьото е изключително подходящ цвят за детска стая защото има успокояващ ефект и подобрява съня. Също така увеличава способностите за концентрация, което е много важно за учениците. Светлите сини тонове са подходящи за всички стаи, докато тъмните можем да си позволим само с големи помещения с много прозорци.

Детска стая в кафяво

Кафявото също не е сред популярните избори при обзавеждането на детската стая. Този неутрален цвят обаче е добро решение, тъй като си пасва с повечето други цветове и особено с традиционните розово и синьо. Детската стая в кафяво е подходяща както за момиченца така и за момченца.

Детска стая в жълто

Какво по – хубаво от слънчева детска стая в жълто? Заложете на нежни бледи жълти тонове, а по – ярките може да „омекотите“ с помощта на бяло, кафяво или сиво.

Детска стая в оранжево

Оранжевото е твърде силен и ярък цвят и ви съветваме да го използвате само като акцент в детската стая. Ако го изберете за основен рискувате той да напряга детето и то да не може да си почине пълноценно в стаята си. Акценти или декорации в оранжево може да поставите на стената, може да изберете оранжеви завеси или килим с оранжеви орнаменти. Оранжевият цвят си подхожда със жълто, сиво, синьо, зелено.


Детска стая в бяло Белият цвят е израз на чистота и невинност. Той придава свежест и простор на п