Как да организираме малката детска стая

12/11/2018, 09:16:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/11/2018
Как да организираме малката детска стая

Детската стая всъщност е мултифункционално помещение – в нея трябва да има обособени: спална зона, кът за игра и място за учене. Също така трябва да има достатъчно пространство за съхранение на дрехите, аксесоари, ученически пособия, принадлежности и играчки на детето. Когато стаята е сравнително малка може да се окаже истинско предизвикателство да успеете да оргранизирате всички тези зони вътре, особено ако имате повече от едно дете.

Как да обзаведем малката детска стая?

Не пропускайте зоната за игра

Колкото и малка да е детската стая не спестявайте от кътчето за игра. То може да е съвсем малко, но трябва да го има, тъй като за малчуганите най – важна е играта. С течение на времето постепенно тази зона ще отпадне и ще бъде заменена с друга, за да може детето да практикува хобитата си, но за малките деца къта за игра е на първо място.

В наистина малки стаи мястото за игра може да е съвесме ограничено, но може да сперете на стена за катерене, детско легло с пързалка или други варианти, които не отнемат много пространство.

Заложете на двуетажни мебели

Ако имате две деца и стаята е малка, то двуетажното легло може да бъде единствения ви вариант.  Мебелите на два етажа са приложими и в стая с едно дете. Например под леглото, на долния етаж, може да се разположи бюро или ракла с чекмеджета за съхранение.

Нека бъде светлина

Както за всички малки помещения, така и за детската стая важи правилото в нея да има колкото може повече естествена светлина. За целта изберете възможно най – светлата стая (за предпочитане с южно изложение) за детска и оставете прозорците открити или само с прозрчани пердета през светлата част от денонощието. Задължително обаче осигурете щори за през нощта.

Използвайте пастелни цветове

Пастелните тонове ще придадат усещане за простор и хармонична, спокойна атмосфера. Избягвайте ярките тонове. Заложете на пастелно розово, зелено, синьо, мента, слонова кост.

Огледални повърхности

Огледалните повърхности разширяват оптически пространството. Може да заложите на огледални врати на гардероба, например. Тази идея обаче е подходяща за сравнително пораснали деца.

Морска тематика

„Морските“ цветове са синьо – зелено, мента, бяло, ванилия. Те правят стаята светла, приветлива и просторна и са идеални за малки помещения. Заложете на бели мебели, бамбукови щори и морка декорация – корабни въжета, фарове, раковини, мидички, пясъчен часовник.

Отворени рафтове или етажерки по стените

Удачно е да заложите на етажрки за съхранение над или под леглото, както и на други подходящи места по стените. На тях могат да бъдат подредени книги или други пособия.

Фототапет, увеличаващ пространството

Фототапетите, които придават повече пространство изобразяват морето, открития космос, безкрайни поля, горски пейзаж.

Използвайте мултифункционални мебели

За всички малки помещения важи правилото да не ги претрупвате с мебели. В малката детска стая е най – добре да заложите на двуетажна мебел, при която на ученическо бюро е разположено леглото. Има и бебешки кошари, които после се трансформират в юношеско легло или бюро. Може да изпозлвате легло с чекемеждета отдолу. Вместо диван за гостите може да използвате пейка под прозореца, под която също може да има шкафове или рафтове за съхранение.


Детската стая всъщност е мултифункционално помещение – в нея трябва да има обособени: спална з