Детска стая в лилаво - забавна и загадъчна

07/01/2020, 13:14:08
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/01/2020
Тагове:
Детска стая в лилаво - забавна и загадъчна

Детската стая в лилаво е загадъчна, нежна, стимулира въображението и развитието на детето.

Тъй като лилавият цвят е силен и въздейства интензивно на сетивата експертите препоръчват в детската стая да заложите на бледи и пастелни нюанси. Тъмни може да бъдат натоварващи за детето.

Дълбоките и плътни нюанси са подходящи само за акцент и то при деца в ученическа възраст.

Лилавият цвят се свързва с творчество, подобрява концентрацията и развива въображението. Затова е много подходящ за както за малки, така и за деца в ученическа възраст, тъй като им помага да останат концентрирани и да запомнят по-лесно уроците си.

Според проучвания 75% от подрастващите деца харесват лилавият цвят и го предпочитат спрямо други цветове.

Как да използваме лилавият цвят в детската стая?

За стените изберете бледо, пастелно лилаво. Може да украсите с него само едната стена чрез боя или тапети. Ако всички стени ще са лилави изберете възможно най-светлия цвят. Съчетайте със светъл ламинат или дюшеме, може и с леко захабен винтидж ефект. Мебелите е най-добре да бъдат бели. Аксесоарите могат да бъдат в жълто, розово, сребро.

Може да заложите на текстил в лилаво – покривка за легло, възглавнички, килим, завеси. Отново е желателно мебелите да са бели. Пода може да бъде много светъл или тъмен, но с хладен подтон. Средните дървесни нюанси и особено по-топлите такива (златисти, червеникави) не са добра идея.

Ако стаята е достатъчно светла и стените и мебелите са в бяло може да заложите на плътни, тъмни лилави тонове като патладжан, слива. Ако обаче в помещението липсва естествена светлина по-добре изберете светли нюанси като лавандула, люляк.

В тийнейджърската стая може да използвате лилавото по-смело и да експериментирате с по-дълбоки нюанси, но задължително се съобразете с вкуса на детето. Не забравяйте, че тъмните стени ще направят стаята да изглежда по-малка. За да избегнете мрачния ефект заложете на светли мебели, подова настилка, врата и аксесоари.

Лилавият цвят се комбинира добре с жълто, розово, зелено, бежово, сиво, бяло, черно, сребро. Особено нежна е комбинацията от наситено лилаво и бебешко розово. Разредете с бяло и ще получите приказна детска стая, достойна за истинска малка принцеса.

Всъщност противно на очакванията лилавият цвят не е подходящ само за момичета. Когато се използва пестеливо в правилния нюанс и с точните съчетания, той е чудесен избор и за момчешка детска стая.

Много нежна, романтична и елегантна е комбинацията между лилаво и бежово. В съчетание с флорални мотиви това е отличното решение за детска стая във винтидж или прованс стил. Подходяща е както за съвсем малки така и за по-големи деца. Бежовото разрежда интензитета на лилавия цвят и „омекотява“ цялостната визия.

Интересна идея за детска стая за две момчета с фототапети и принтове, изобразяващи космоса и звездното небе

Лилавият текстил създава усещане за лукс в тази детска стая, предназначена за изискана млада дама

Елегантна детска стая с лилави акценти


Детската стая в лилаво е загадъчна, нежна, стимулира въображението и развитието на детето. Тъй като