С какво да облицоваме стените в банята

21/02/2019, 10:04:29
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/02/2019
С какво да облицоваме стените в банята

Стените в банята биха могли да придобият много атрактивен облик, благодарение на огромният избор на материали, които се предлагат, за тяхната облицовка. Най – важното при избор на материал, разбира се е неговата влагоустойчивост, също както и здравина, визия, цена.

Съществен фактор при взимането на решението, с какво да облицоваме банята, е нейната големина. Важно е и какъв ефект искаме да постигнем. Има вариант едната стена да бъде с различна облицовка от останалите или направо цяла зона – например душ пространството.

Кои са най – добрите материали за стените в банята:

Плочки

Керамичните плочки са класически вариант за облицовка на стените и пода в банята. Предимствата са ясни: плочките са практични, влагоустойчиви, поддържат се сравнително лесно, предлагат се в огромно разнообразие от размери, форми, цветове, текстури. Цената е достъпна. Като минус можем да посочим по – трудоемкото почистване на фугите. Също така по – трудната евентуална смяна в бъдеще, когато плочките ви омръзнат. Поставянето и свалянето им е свързано с къртене, лепене, съхнене и ви е нужен професионалист.

Мозайка

Мозайката се използва сравнително рядко в днешно време, но е чудесен начин да придадете уникален облик и стил на банята си. Най – често с нея се декорира една стена или само част от нея, както и отделни елементи – например ваната. Мозайката може да бъде направена от стъкло, мрамор, керамика, изкуствени материали. Голямо предимство е, че тя е подходяща за всякакви нетрадиционни форми, например овални, извити.

Декоративен камък

Изкуственият камък е лесен и достъпен начин да придадете индивидуалност на стените в банята. Той е доста по – евтин от естествения и се предлага в многообразие от текстури, дизайни и цветове. Декоративния камък може да се използва както в сухата, така и в мократа част на банята. Полага се лесно, издръжлив е и наподобява много на естествения камък.

Естествен камък

Естествения камък придава хармония, стил и изисканост на банята. Освен това с него помещението придобива уникален облик, тъй като в природата няма два еднакви къса камък. Баните облицовани с камък изглеждат луксозно и красиво. Разбира се, естественият камък също има своите недостатъци. Това са най – вече високата му цена, също така и крехкост и порьозност.

Декоративна мазилка

На пазара се предлагат последно поколение водоустойчиви декоративни мазилки, напълно подходящи за банята. Те са лесни за полагане и поддържане и напълно хигиенични.

Естествено дърво

Доскоро дървото в банята се приемаше като екзотика, но тенденциите са то да придобива все по – голяма популярност и в това помещение. Дървото придава уют, топлина и стил, кара ни да се чувстваме по – близо до природата и прави банята ни елегантна и луксозна. В сухата зона на банята може да заложите на разнообразни варианти за дървесина, като разбира се тя трябва да е импрегнирана със специални масла, които я предпазват от проникване на влага. Подходящи са бук, ясен или бряст. Важно е банята да има добра вентилация и да се подсушава редовно.

В мократа част заложете на тиково дърво, което е много устойчиво на влага. То също така допълнително се подсилва със специални лакове.

Ламинат

Ако се притеснявате да експериментирате с естествено дърво може да заложите на ламинат. Вече се предлагат модели, подходящи за баня. Практично и стилно решение е да облицовате само едната стена с ламинат, най – добре в сухата част на банята. Този вариант е и доста по – евтин от естественото дърво. Монтажа и демонтажа му са много лесни, което е предимство ако обичате често да сменяте визията на банята.

Стъклени тухли

Стъклените блокчета са подходящи по – скоро за облицовка на една стена или за изграждане на параван в банята. Те са отлично решение, защото може да обособите отделни зони без да се губи светлина и простор.

Тапети

Тапетите за баня всъщност притежават водоустойчив слой, най – често от винил, който ги предпазва от течащата вода и гарантира тяхната дълготрайност. Тапетите дават възможност за интересни декорации в банята, но пък се износват много по – бързо от плочките, например.

Боя

Съвременните бои, подходящи за мокри помещения са хигиенични, антибактериални, не позволяват образуването на мухъл и други вредни микроорганизми. Предимството на боята е лесното и бързо нанасяне, възможността за честа смяна на цвета. Също така не ви е нужен майстор, защото може да боядисате и сами. За няколко часа боята изсъхва. Тя определено е добро решение ако искате да направи банята бързо или да я освежавате често.

Декоративни тухли

Декоративните тухли се предлагат в различни размери, форми, цветове и релефи. Тя придават индивидуален характер и стил на банята. Подходящи са за бани в модерен или индустриален стил. Те са чудесна идея и за визуално зониране на банята.


Стените в банята биха могли да придобият много атрактивен облик, благодарение на огромният избор на