Основни въпроси при обзавеждане на баня

28/09/2017, 11:07:32
Оценка 4.5 от общо 48 гласа
28/09/2017
Основни въпроси при обзавеждане на баня

Ремонтът на банята е трудоемка задача, но пък ни изпълва с ентусиазъм и вдъхновение да реализираме нови идеи и най – накрая да постигнем така мечтаната зона за релакс. Кои са основните въпроси, с които се сбълскваме докато ремонтираме и преобразяваме банята си?

Кое е най – подходящото обзавеждане за баня?

Всяка баня независимо от размера си се нуждае от някои основни компоненти за да бъде наистина функционална. Това са: санитарен фаянс, душ система и смесители, мебели, аксесоари, осветление. За да бъде банята наистина практична и елегантна е нужно всички тези компоненти не само да са висококачествени, но и да са съчетани правилно, да бъдат с подходящ дизайн и стил.

Как да изберем мебели за баня?

Мебелите за баня трябва да бъдат съобразени с размера на помещението, интериорният стил и разбира се – планираният бюджет. Ако разполагате с ограничено пространство в банята е особено важно да прецените кои мебели наистина ще са ви нужни и да не купувате нищо излишно. В малката баня е добре да има шкаф с огледало над мивката. Това ви спестява доста пространство, тъй като е комбинирано и практично решение. Под мивката също може да бъде поставен мобилен шкаф или да се избере директно мивка с враден такъв. Ако желаете може да поставите и етажерки, които не отнемат от пространството, а и са удобни тъй като всичко ви е под ръка.

В голямата баня разбира се има място и за доста повече мебели като например по – големи шкафове за съхранение, тоалетка за гримиране или дори удобно кресло, в което релаксирате докато си правите разкрасителни процедури.

Мебелите за баня трябва да бъдат здрави, влагоустойчиви, лесни за почистване, функционални.

По отношение на материалът най – често мебелите за баня се правят от ПВЦ, МДФ, стъкло, ПДЧ и по – рядко от масивно дърво.

Как да изберем санитарен фаянс?

Качеството на санитарния фаянс е от особено значение за неговата издръжливост и вашия комфорт. Не правете компромиси с цената защото това е инвестиция, която си струва и се отплаща във времето. По отношение на моноблокът основният фактор при избора трябва да бъде пространството, с което разполагате. В някой бани е най – подходящо да се постави ъглов моноблок, в други би паснал само възможно най – компактният размер. Стилен и практичен вариант е стенната тоалетна чиния с вградено казанче. Тук не се виждат фиксиращи елементи, не заемат място и се подсилва естетиката на банята. Когато избирате мивка отново основното, с което трявба да се съобразите е мясото, с което разполагате. Днес на пазара се предлагат и изключително компактни модели, които биха паснали чудесно и на най – малката баня.

Как да изберем душ система и смесители?

Душовете представляват три основни вида: обикновени душ глави, душ пити и душ слушалки. Въпреки че всеки тип си има своята функция, за да бъде комфортът ви пълен най – добре съчетаите два типа във вашата баня, например душ пита и душ слушалка.

Ако банята ви е достатъчно голяма най – добрият вариант е да отделите пространството за къпане с душ кабина. Тя обаче не е удачно решение за маломерни бани. При тях е по – добре да се изберете само стъклен параван или дори душ завеса, за да спестите простраство. Ако все пак се сперете на душ кабина то нека да бъде от прозрачно стъкло за да не намалява визуално обема на помещението.

Какви аксесоари за баня да изберем?

Когато става дума за обзавеждане на баня няма как да не обърнем специално внимание на аксесоарите. Именно дребните детайли придават стилен и завършен вид на интериора. За аксесоарите в банята е важно освен да са красиви да бъдат и практични. Това са закачалки, дозатори, поставки за четки за зъби, сапунерки, поставки за тоалетна хартия, душ завеси, козметични бурканчета, кошници за бельо, кутийки за лични принадлежности.

Основното на което трябва да обърнем внимание при избора на аксесоари за баня е тяхната водоустойчивост, начин на почистване, дизайн и функционалност. Почистването на бива да бъде сложно и трудоемко, тъй като се налага много често. Най – добре заложете на керамика, стъкло, акрил, метал, пластмаса.


Ремонтът на банята е трудоемка задача, но пък ни изпълва с ентусиазъм и вдъхновение да реализираме н