Планиране и организация на апартамент 70 кв.м.

09/09/2019, 14:57:28
Оценка 5 от общо 2 гласа
09/09/2019
Планиране и организация на апартамент 70 кв.м.

Площта от 70 кв.м. предлага множество варианти за организация и дизайн. Разбира се, крайният резултат зависи от формата и големината на отделните стаи, както и от разпределението им. Апартаментите от 70 кв.м. обикновено разполагат с просторна дневна с кухня и трапезария, една или две спални, обща баня с тоалетна и коридор. Имат един или два балкона.

Преди да започнете ремонта е необходимо да решите предназначението на всяка една стая. Начертайте схема на жилището и на всяко помещение с разположението на всички комуникации, врати, прозорци и мебели.

Тристаен апартамент от 70 кв.м.

Тристайният апартамент обикновено включва две спални и голяма дневна с кухня или отделна кухня и хол. Банята и тоалетната могат да бъдат в едно помещение или в две отделни. Обикновено има дълъг коридор и стаите са разположени една срещу друга. Разполага с една или две тераси.

Апартаментите ново строителство са проектирани с по-малки стени и залагат на откритото пространство. Там кухнята, холът и трапезарията са предвидени в едно помещение, което обикновено е между 20 и 30 кв.м.

Двустаен апартамент от 70 кв.м.

Повечето новопостроени жилища разполагат с голяма дневна с кухня и една спалня. В някои случаи е възможно голямата дневна да бъде разделена на две помещения и да се обособи втора спалня.

Кухнята може да бъде самостоятелна или обединена с хола.

В старопостроените жилища къде кухнята е отделно помещение, тя обикновено е доста малка – между 7 и 10 кв.м. ако искате да разположите трапезна маса се налага да приобщите част от коридора или прилежащия балкон.

Друг вариант е да обособите кухненски бокс в хола, а бившата кухня да се превърне в спалня, гардеробна, работен кабинет.

Холът най-често е около 20 кв.м. и има възможност за преместване на кухненския бокс в него и обособяване на трапезна част.

Спалните са по 13-16 кв.м. като едната се организира като детска стая, а другата – родителска спалня. В жилища ново строителство е възможно спалните да са по-малки.

Изберете по-голямата и по-светла стая за детска. Ако имате спалня с южно изложение, най-добре е тя да бъде за децата. Освен да спят, в тази стая те ще учат и играят и светлината е жизнено важна затова. Южната стая обикновено е и най-топла през зимата.

Банята може да бъде комбинирана с тоалетната или самостоятелна. В първия вариант тя е около 3-5 кв.м. Добре е да заложите на компактна санитария и функционални мебели. Дръжте в банята само най-необходимото и ако може обособете килер и перално помещение за съхранение на уреди, козметика, битова химия.

Ако банята е отделна от тоалетната и не е с много малки размери, предлага повече място за съхранение и в такъв случай пералнята би могла да бъде инсталирана там. Това е възможно само ако има суха част от банята и сте сигурни, че безопасността е гарантирана. В такъв случай бихте могли да съхранявате там и коша за пране, леген, почистващи препарати.

Коридора най-често е тесен, може да разполага с ниша за съхранение и по-рядко – килер. Поради малките му размери не е удачно да го претрупвате с мебели и вещи. Изберете компактно портманто или само закачалка за дрехи, малък шкаф или стелаж за обувки и пейка. Заложете на светли цветове за стените и пода и голямо огледало.

Може да използвате част от площта на дневната или коридора за да обособите килер. Работният кът обикновено се помещава в дневната или в краен случай – в спалнята.


Площта от 70 кв.м. предлага множество варианти за организация и дизайн. Разбира се, крайният резулта