Как таванът да изглежда по-висок

08/06/2022, 15:53:15
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/06/2022
Тагове:
Как таванът да изглежда по-висок

Жилищата с ниски тавани може да създадат чувство на потиснатост и да направят помещенията да изглеждат малки и мрачни. За щастие има някои трикове, с които може да направите така, че таванът да изглежда по-висок.

Не правете окачен таван

Разбира се, логично е ако таванът ви се струва нисък да не отнемате още от височината му. Откажете се от окачения таван или в краен случай изберете гланциран такъв и компенсирайте с подходящо осветление.

Греди на тавана

Дървените греди на тавана създават усещане за височина. Ако си падате по индустриалния стил, откритите тръби и въздуховоди имат същия оптичен ефект.

Вградени осветителни тела

Откажете се от полилеите и пенделите, които ще направят таванът да изглежда още по-нисък. Изберете компактни осветителни тела като плафони или лунички. Стенните панели или спотове със светлина, насочена към тавана са ви пръв помощник в заветната цел.

Използвайте умело первазите и завесите

Боядисайте первазите в същия цвят като тавана. Закачете корнизите директно на тавана. Завесите, спускащи се от тавана ще създадат усещане за по-високо помещение.

Пренесете цвета на тавана по стените

Още един трик е да боядисате последните 10 см. от стената в цвета на тавана. Желателно е двата цвята да са близки и задължително – светли. Промяната на границата на тавана, чисто оптически прибавя няколко сантиметра височина към помещението.

Вертикални райета

Ако изберете тапети с вертикални линии ще добавите визуално височина към помещението.

Гланциран таван

Лъскавите повърхности отразяват светлината и предметите на около и създават усещане за височина и простор. Добра идея е да изберете гланцирано покритие за тавана на ниската стая.

Френски прозорци

Ако имате възможност направете френски прозорци. Те ще увеличат визуално обема и височината на стаята и ще я направят по-светла и приветлива. Дори и да няма възможност прозорците да са от пода до тавана, то гледайте да бъдат максимално големи, дограмата да е бяла, а завесите – в светъл цвят, леки и ефирни.

Врати до тавана

Това е един трик за наистина малки и ниски помещения. На пръв поглед може да изглежда странно, но вратата до тавана ще създаде усещане за много повече пространство.

Закачете картина или огледало

Поставете вертикално огледало от пода до тавана или голяма картина, която да стига почти до него.

Високи рафтове

Високите рафтове и етажерки, стигащи до тавана ще създадат илюзия за по-висока стая. Може да държите на тях книги, сувенири, снимки, цветя.

Кухненски шкафове до тавана

Най-добрият начин да направите таванът в кухнята визуално по-висок е да проектирате шкафовете до него. Разбира се, достъпът до най-горните ще е труден, но естетичния ефект е много силен. Освен това си спестявате чистенето над шкафовете.


Жилищата с ниски тавани може да създадат чувство на потиснатост и да направят помещенията да изглежд