Как да създадем усещане по - висок таван

09/07/2018, 08:59:18
Оценка 5 от общо 3 гласа
09/07/2018
Тагове:
Как да създадем усещане по - висок таван

Високият таван създава усещане за простор и прави стаята да изглежда по – светла. Как бихме могли да увеличим визуално височината на тавана с няколко интериорни трика:

Премахнете рязката граница между стената и тавана - това може да стане като боядисате горната част на стената и тавана в един цвят. Желателно е той да е светъл, например бял или цвят ванилия. Ако боядисате целите стени и тавана в този цвят, помещението ще се разшири оптически и ще се създаде илюзия за простор.

Боядисайте тавана в по – светъл от стените цвят - дори и да решите да оставите градинца между стените и тавана, задължително го боядисайте в по – светъл цвят. Най – добре бял.

Използвайте гланцова боя за тавана - гланицарана повърхност отразява светлината и ще създаде усещане за протор и по – висок тавана. Освен това цялата стая ще изглежда по – светла. Гланицарният таван придава модерно излъчване на всяко помещение.

Използвайте огледала – може да заложите и на огледална повърхност за тавана. Не е нужно огледалата да са по цялата площ, може да заемат само малка част от тавана. Както знаете те увеличават обема на пространството.

Прозорци от пода до тавана – големите прозорци, които се простират от пода до тавана придават усещане за височина и пространство. Ако стигат от единия край на стаята до другия ще разширят визуално помещението, освен това то ще бъде изпълнено със светлина.

Осветление – вертикално насоченото осветление също създава илюзия за по – висок таван. Добре е то да не е централно, а да е разположено на няколко места по тавана.  Също така избягвайте висящите полилеи, тъй като те скъсяват визуално разстоянието до тавана.

Вертикалните линии по стените ще увеличат оптически височината на стаята. Може да заложите и на завеси с вертикални линии, които се простират от пода до тавана.


Високият таван създава усещане за простор и прави стаята да изглежда по – светла. Как бихме мо