Как да използваме спот осветление в интериора

26/01/2021, 11:41:55
Оценка 5 от общо 3 гласа
26/01/2021
Тагове:
Как да използваме спот осветление в интериора

Спотовете са универсални осветителни тела, с помощта на които може да придадете дълбочина на интериора и да подчертаете предимствата на всяка стая.

Спотовете са осветителни тела, разположени на основа, която се монтира за стената или тавана. Могат да бъдат и вградени, например в окачен таван. Приличат на прожектори, като има възможност за насочване на светлината в желаната посока.

Монтирани на тавана, спотовете могат да допълват общото осветление или да го заместят напълно. Много успешно се комбинират с настолни и подови лампи, диодни ленти.

Стенните спотове обикновено осигуряват акцентно осветление на декоративна ниша, рафт, произведение на изкуството. Те може да осигурят допълнително осветление на дадена зона – работен кът, трапезария, зона за четене. Ако изберете осветителни тела с по-ниска мощност и мека светлина, биха могли да служат и като нощна лампа.

Как да използваме спот осветлението в интериора?

В кухнята

Компактни спотове ще осигурят насочено осветление на работния плот и ще улеснят готвенето и работата в кухнята.

В дневната

Спотовете може да осигуряват цялостно или допълнително осветление в дневната зона. Ако са достатъчно на брой и разположени на няколко места, те могат да играят роля на общо осветление. Ако бъдат монтирани само в зоната за почивка, може да участва във визуалното зониране на стаята, осигурявайки мека, деликатна светлина в холната част.

Монтирани на стената, могат да подчертаят картина, ниша или друг декоративен елемент.

В спалнята

В спалнята спотовете може да се използват като единствени светлинни източници или да допълват общото осветление. Практично решение са за нощна лампа или допълнително, насочено осветление около тоалетката, работния кът или зоната за четене.

В коридора

Спот осветлението е практично решение и за коридора и стълбището. Там отново може да се използва самостоятелно или в комбинация с други източници.

В банята

Спотовете са предпочитани и за банята. Те осигуряват мека, дискретна и ненатрапчива светлина, която обикновено е напълно достатъчно за това помещение.


Спотовете са универсални осветителни тела, с помощта на които може да придадете дълбочина на интерио