Идеи и съвети за декориране на малки апартаменти

22/07/2021, 13:46:05
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/07/2021
Тагове:
Идеи и съвети за декориране на малки апартаменти

Как да проектираме малки пространства

Живеете в малък апартамент, но не искате да се чувствате като в „кутия“? Ако имате подобниопасения, а ви предстои да декорирате малкото си пространство, продължете да четете, защото в тази статия ще се опитаме да ви преведем през всички аспекти, идеи и съвети за декориране на малки апартаменти! За целта заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще споделим с вас някои идеи за цветната палитра, правилното оформление на мебелите и креативни съвети за обзавеждането.

Светла цветова палитра

Изборът на цветова палитра за малки пространства обикновено се пренебрегва, защото повечето собственици се фокусират върху избора на цветовете на мебелите. Що се отнася обаче до интериорния дизайн на малките апартаменти, вашата цветна палитра трябва да ви помогне да създадете илюзия за повече простор. Обикновено трябва да използвате предимно светли цветове като бяло, беж и  всички пастелни нюанси, които ще ви помагат да създадате усещане за по-отворено пространство.

Пастелните цветове придават “мек” външен вид. Освен това правят всяка стая да изглежда по-голяма и по-светла. По-смелите цветове можете да поставите като акценти като например декоративните възлагници.

Какво трябва и не трябва да присъства в обзавеждането на вашия малък апартамент?

Разпределянето на мебели в малки пространствае ключово тъй като те както всички знаем заемат доста голяма площ от пространството. Ето няколко съвета какво трябва и не трябва да поставяте в интериорния дизайн на вашия дом:

 Трябва:

  • да използвате мулти-функционални мебели
  • да помислите заразтегателни трапезарни маси, които могат да спестят пространство, когато не се използват.
  • да помислите за поръчка на мебели по поръчка, които да отговарят на размерите на вашия дом, тъй като масово по магазините се продават мебели с размери за стандартен размер апартаменти.
  • презцизно да е проектирано вътрешното разпределение на мебелите с качествени и функционални механизми.

 Не трябва:

  • във всяко жилище трябва да има ясно очертана ходова линия и тя да не бъде прекъсвана. Това правило е особено важно за функията на малкото жилище.
  • не претрупвайте интериора си с прекалено много вещи и декорации.

Използвайте големи огледала

Очевидно огледалата могат да направят стаята ви по-голяма. Те създават илюзия за дълбочина, докато отразяват светлина дълбоко в стаята. Поставете огледала на празните стени, за да разширите визуално ограниченото пространство.

Не поставяйте твърде големи килими

Заложете на стилен паркет или теракот. Не забравяйте, че ключът към декорирането на малко пространство е минимализмът, когато е възможно!

Използвайте високи рафтове за книги и рафтове за стена

В малък апартамент вече се има предвид, че площта е малка. Затова използвайте високи рафтове за книги и рафтове за стена, за да увеличите максимално възможностите си за съхранение, като същевременно минимизирате бъркотията. С помощта на библиотеки или стенни рафтове освобождавате място, като същевременно персонализирате декора си с любимите си литературни класики.

Многофункционални мебели

Функционалността е много важна при декорирането на малки пространства, така че помислете за използването на многофункционални мебели, за да спестите място. Можете да използвате холни маси с място за съхранение, или разтегателен диван вместо традиционния диван, който да служи като допълнително легло за спане за гости и конвертируемо сгъваемо бюро.

Римски щори

Римските щори са много добър избор в малките жилища, където всеки сантиметър е важен да бъде правилно оползотворен. Те създават уюта на завеса, но визуалното спестяват пространство на вашите прозорци.

Направете го добре осветено пространство

Оставете естественото осветление да влезе в стаята, за да изглежда по-голяма. Ако в пространството ви няма много естествена светлина, помислете за поставяне на осветителни тела, които да подобрят вашето пространство по подобен начин. Просто не забравяйте да изберете неутрална крушка, вместо ярко бялата и студена светлина.


Как да проектираме малки пространства Живеете в малък апартамент, но не искате да се чувствате като