8 лесни стъпки за страхотен интериорен дизайн

10/02/2021, 10:10:08
Оценка 5 от общо 3 гласа
10/02/2021
Тагове:
8 лесни стъпки за страхотен интериорен дизайн

Всеки собственик на апартамент разглежда различните тенденции в интериорния дизайн и си мечтае някой ден да преобрази и своя имот, който да изглежда като от списание. Преди да се случи това обаче има някои важни стъпки, през които трябва да се премине, за да се получи накрая така желания интериор.

В тази статия заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще споделим с вас някои от най-добрите съвети за интериорен дизайн. Следвайки тези 8 лесни стъпки, с лекота ще превърнете вашия проект за преобразяване на дома в забавно, приятно и успешно приключение

Стъпка 1: Направете измерванията на помещенията.

Това е изключително важна стъпка, която не трябва за нищо на света да пропускате. Направете измервания на стаите си и ги запишете. Ако желаете дори може да направи схема на пространството, а след това добавете изрязани и мащабирани форми на вашите мебели, за да намерите идеалното им разположение в стаята, като е много важно да имате предвид ходовите лини, там където хората ще се движат из стаята.

Стъпка 2: Изберете стила

Преди да започнете с каквито и да е било ремонти дейности е важно да знаете в какъв стил искате да бъде вашия интериорен дизайн. След това спрямо стила изберете какви предмети, мебели или дори подови настилки искате да има вашия интериор. Избраните артикули трябва да бъдат в стила, в който е избора ви.

Стъпка 3: Изберете цветовете

Изборът на подходящите цветове, които искате да използвате в пространство също е етап, който не трябва да се подценява, тъй като именно цветовете ще задават тона на настроението в стаята. Като цяло е за предпочитане да се ограничите до три цвята и след това да експериментирате, като използвате варианти на техните нюанси.

Стъпка 4: Избор на материали за стените

Дали сте избрали боя или тапет, вашите стени със сигурност са важни  за излъчването на помещението. Можете да ги оставите в неутрални тонове, за да подчертаете цветовете, използвани в мебелите и текстила. Ако се спрете на ярки цветове и контрастирайте стените си с бял таван.

Стъпка 5: Не забравяйте за пода

Определете материала, с който искате да покриете пода си. Най-предпочитани си остават естествен паркет, ламинат  и гранитогрес. Опитайте се да изберете цвят на пода, който донякъде контрастира на стените - например два тона по-светъл или по-тъмен. Помислете и за това как естествената светлина ще се отрази на пода. Решете дали да изберете лакирани или матови покрития, тъй като те ще придадат съвсем различни ефекти. Подовата настилка също може да допринесе за придаване на дълбочина на помещението, например чрез използване на много дълги дъски.

Стъпка 6: Позиционирайте мебелите си

След като вече имат цялостна идея за стила и облика на пространството ви, идва ред на разположението на мебелите ви. Не се колебайте да опитате различни комбинации, за да видите кое ще ви хареса най-много. Добавете финалните щрихи с помощта на декоративни предмети, без да претрупвате пространството и да нарушавате цветовия баланс.

Стъпка 7: Осветление

Осветлението играе много важна роля в стаята, тъй като му придава специална атмосфера. Избора и местата на осветлението зависи от функционални зони в помешението. Луните за външен монтаж са един много добър избор. Те дават добра обща осветеност, в същото време за разлика от луните за вграждане не изискват тавана да пада допълнително с което се намалява обема на стаята.

Стъпка 8: Подчертайте стила си

Винаги е по-добре, когато вплетете частица от своя собствен стил в интериора на вашия дом. За това докато експериментирате и гледате на нещата от различни гледни точки, ще развиете усещането си към това, което е най-подходящо за вас.


Всеки собственик на апартамент разглежда различните тенденции в интериорния дизайн и си мечтае някой