Тенденции в интериора на дома през 2016

03/01/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 66 гласа
03/01/2016
Тенденции в интериора на дома през 2016

Тенденциите в интериорния дизайн се променят с бързи темпове, така че ако ви предстои цялостен ремонт на дома или искате просто да го освежите и желаете да бъдете в крак с модата през 2016 година, запознайте се с актуалните идеи за обзавеждане и декор на дома:

Топли, неутрални, естествени цветове и метални аксесоари

Актуалните цветове за тази година са розово, праскова, екрю, кафяво. Акцентите са в синьо, както и във всички метални нюанси: мед, бронз, злато. Особено модерна ще бъде комбинацията от злато и сребро.

Индустриален или скандинавски стил

Тази година може да избирате между два основни стила на обзавеждане.  Общото между тях е, че акцентът пада върху практичното и функционално предназначение на интериора.

Характерно за индустриалният стил е, че строителните материали се използват като част от интериора.

Залага се на натурализма. Стаите имат суров, леко незавършен вид. Предпочитат се груби предмети, незамазани бетонни стени, тухли, старо дърво, неизпипани детайли. Използват се натурални и предимно тъмни цветове.

Скандинавският стил е предпочитан от любителите на модерния дизайн. Той съчетава в себе си светли цветове, изчистени линии, открити пространства.

Набляга се на функционалността на интериора – семпли мебели, ненатрапчиви цветове, повече пространство. Основните материали, използвани в обзавеждането са метал, стъкло, дърво. Предпочитат се светли цветове – бяло, сиво, бежово, светло синьо. Интериорният текстил е от естествени материи и изчистени десени.

По - близо до природата

Корк, натурално дърво, естествен камък

Натуралните материали са предпочитани в обзавеждането и тази година. Особено актуално е съчетанието камък, дърво и бетон.

Зелено присъствие

Тенденцията, към създаване на по – здравословна и близка до природата среда в дома ни, се запазва. Архитекти и дизайнери съветват да отредим място на зелените растения в интериора, които не само ще придадат стилен дизайн на дома ни, но и ще подобрят микроклимата в него.  Те освежават въздуха и контролират влажността в помещенията. Освен цветя, декоративни храсти и дръвчета може да отглеждате също така билки и различни плодове.

Открити пространства и общи помещения

Функционалната организация на помещението и наличието на възможно повече пространство са основна цел на обзавеждането през 2016 година. Сливането на няколко помещения в едно, което се наложи през последните години си остава актуално. Най – често се съчетават кухнята с дневната или трапезарията. Напоследък се срещат обединяване на дневната със спалнята или с работния кът. Тенденцията е стените да изчезват, а помещението да се разделя на отделни зони чрез различен дизайн и декорация на всяка от тях. 


Тенденциите в интериорния дизайн се променят с бързи темпове, така че ако ви предстои цялостен ремон