Планиране на барбекю зона в двора

29/07/2020, 10:03:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/07/2020
Тагове:
Планиране на барбекю зона в двора

Дворът е сред любимите ни места за прекарване на свободното време през повечето сезони от годината. Обикновено притегателния център е къта за отдих, който е още по-примамлив, ако е съчетан с барбекю.

Как да планираме барбекю зоната в двора?

Независимо дали живеете в къща с двор или имате малка вила, в която прекарвате ваканции и уикенди, добре организираната барбекю зона ще превърне градината ви в страхотно и атрактивно място за релакс, събиране със семейство и приятели и приготвяне на вкусни кулинарни изкушения.

Определете местоположението

Пожарна безопасност

Когато става дума за открит огън, безопасността е на първо място! Барбекюто не трябва да бъде твърде близо до жилищни и стопански постройки. Спазвайте отстояние от най-малко 10 метра от дървени постройки и 5 метра – от тухлени.

Също така е добре барбекюто да е на сянка.

Защита от вятър

Готвенето и храненето при силен вятър, който разнася дима из цялата градина, няма да бъдат особено приятни изживяване. Изберете закътано място за барбекюто или осигурете защита чрез ограждение.

Удобство

Ако разполагате с лятна кухня, то най-логично е барбекю зоната да бъде обособена там. В противен случай я организирайте на не повече от 5-7 метра от къщата за да може лесно и бързо да вземете всичко, което ви потрябва като прибори, подправки и т.н.

Пътека

Осигурете удобна и добре осветена пътека, водеща към барбекю зоната, тъй като вероятно ще я използвате и през тъмната част на денонощието.

Типа на барбекюто

Съществуват различни видове барбекю:

Зидано барбекю

Зиданото барбекю може да бъде от тухла, бетон или естествен камък. То има редица предимства – тежко е и няма риск да се обърне от вятъра или да бъде съборено, издръжливо е и не на последно място – красиво е и се вписва чудесно сред растителността и камъните в двора. Гледката на огъня в зидана пещ е уникална и носи уют и романтика.

Стационарното барбекю може да работи с дърва или въглища. Предлагат се готови конструкции от огнеупорни тухли, които само трябва да се сглобят, но зидано барбекю може да си направите и сами, сравнително лесно.

Преносимо барбекю

Най-голямото му предимство е мобилността, която го прави удачен вариант ако се налага да се мести или ако искате да го използвате и другаде освен в двора – на къмпинг, пикник, в градината на вилата и т.н. Леко и компактно е и не заема толкова място колкото дървеното барбекю. Удачен вариант е за малък двор.

Според горивото, което използва барбекюто може бъде:

Газово барбекю

Може да работи с бутилиран пропан или природен газ, ако къщата има газова инсталация. Газовите барбекюта предлагат много добър контрол над температурата и методите за готвене. Загряват много бързо и отделят по-малко дим от барбекютата на дърва или въглища.

Барбекю на въглища или дърва

Гриловете на дърва и въглища са сред най-предпочитаните защото създават традиционна атмосфера в двора, освен това придават на месото и зеленчуците онзи характерен опушен барбекю вкус, който не е съвсем същия при барбекюто на газ или ток.

Основните недостатъци са по-бавното загряване и това, че температурата не може да се контролира и не се разпределя равномерно върху повърхността на решетката. Също така димът при този тип грилове е съществен и вреди на околната среда.

Електрическо барбекю

Електрическия грип не замърсява природата, загрява много бързо, температурата може да се контролира и се почиства лесно.

Недостатъците му са, че не придава характерния вкус на месо, печено на барбекю, както и факта, че е нужна електрическа мрежа и грилът е чувствителен към външни влияния и трябва да се пази от намокряне.

Съществуват и т.нар. барбекю хибрид, които могат да работят както с дървени въглища така и с газ.

Обзавеждане и декорация на зоната около барбекюто

Най-добре избягвайте декинга в зоната около грила от гледна точка на безопасност. Заложете на настилка от бетон, камък или гранитогрес.

Мебелите могат да бъдат от дърво или ратан стига да са разположени достатъчно далеч от барбекюто за да няма опасност искра да попадне върху тях. Мебели от ковано желязо са здрави, издръжливи, стилни и пожароустойчиви.

Зоната на барбекюто може да бъде напълно открита или полуоткрита като разполага с покрив, но липсват стени. В първия случай къта може да се използва само в приятно и спокойно време и то ако не пече силно слънце. Все пак е желателно да осигурете поне навес.

Покривът ще даде възможност къта за отдих да се използва и при дъжд както и през деня, тъй като ще пази сянка.

Напълно закритата беседка пък може да се използва целогодишно, но ще се задимява твърде много. Най-добрият вариант е зоната да има покрив или навес, а стените да бъдат плъзгащи се и да се затварят и отварят при нужда или да се използват само завеси.

Декорацията на барбекю зоната зависи от стила на двора и околните елементи. Плетени кошници или глинени съдове с цветя и билки, тапицерия и покривка с тропически мотиви придават свежо средиземноморско усещане.  А ретро аксесоари, фенери, дървени, грубо обработени сувенири, окачени изсушени подправки са чудесно решение за почитателите на кънтри или рустик стила.


Дворът е сред любимите ни места за прекарване на свободното време през повечето сезони от годината.