Градинските мебели - вид, материал, дизайн

22/01/2020, 09:48:16
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/01/2020
Тагове:
Градинските мебели - вид, материал, дизайн

Наближава краят на зимата и вече е време да подготвим градината за новия сезон. Наред с дейностите по събуждането на растенията, подрязването и оформянето им и засаждането на нови, прекопаването и торенето, е редно да помислим и за отмора и забавление в градината.

Градинските мебели са неизменна част от дворното пространство. Ако не искате всяка пролет да ви се налага да ги подменяте и да си задавате въпроса „какво да купим този път за да издържи повече от предния и да е удобно?“, то определено си струва да инвестирате в качествени мебели. Тъй като стоя на открито те трябва да са здрави, устойчиви и да се поддържат лесно. В същото време е добре да се леки и лесно преместваеми за да може да ги приберете при нужда.

Съвет: Заложете на сгъваеми столове и маси. Те са практични защото лесно и бързо може да ги съберете, не заемат много място в склада или мазето и може да ги използвате винаги когато ви потрябват. Освен това зимата няма да остави своя отпечатък върху тях защото ще са на закрито. Много по-трудно би било да местите тежки и обемни маси и столове, освен това трудно се намира място за тях.

Какъв вид да бъдат мебелите?

Пейка

Пейката винаги има запазено място в градината. Поставете я на сянка под навес, в беседка или пергола, под асмата. Най-често готовите пейки, които се продават в магазините са изработени от дървесина – тикова, дъбова или борова. Лесно можете да си направите пейка и сами – от дърво или европалети, например.

Декорирайте я с възглавнички и ще се превърне в едно наистина уютно и красиво местенце за отмора.

Маса и столове

Ако обичате да хапвате или да посрещате гости на открито, масата и столовете са задължителен елемент във вашия двор. Най-добре е те да бъдат от ратан или пластмаса защото са леки и лесно преместваеми. Маси и столове от масивна дървесина и ковано желязо са красиви и стилни, но не толкова практични. Все пак ако трапезния кът се намира под навес целогодишно, бихте могли да заложите и на по-масивни мебели, които да покривате през зимата.

Детски мебели

Зарадвайте и децата с градинска маса и столчета или пейки. Издръжлива пластмаса е най-добрия материал в случая, тъй като ще сте спокойни, че мебелите няма да бъдат счупени и децата не могат да се наранят с тях дори да ги съборят. Освен това лесно ще почиствате безкрайните петна от храна или кал с помощта на влажен парцал или дори градинския маркуч.

Пергола

Перголата е чудесно решение за приятните пролетни и летни дни и вечери. За да си осигурите сянка, направете си цветен покрив с помощта на пълзящи растения. Добър избор са катерливите рози, клематис, орлов нокът, лютиче.

Ако решите да заложите на дървени мебели, то задължително използвайте специален байц за запазване на дървото или лак, който позволява на материала да диша, а в същото време го предпазва от външните условия.


Наближава краят на зимата и вече е време да подготвим градината за новия сезон. Наред с дейностите п