Градинската пътечка - избор на материал

30/07/2020, 12:03:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/07/2020
Тагове:
Градинската пътечка - избор на материал

Пътеката е основен елемент на градинския пейзаж. Тя трябва да е здрава, безопасна, да се вписва естетически в околния ландшафт. Материалът, от който е направена трябва да издържа на сезонните колебания на влагата и температурите, на продължително слънцегреене, също така да е устойчив на гъбички.

От какъв материал да бъде градинската пътечка?

Бетон

Издръжлив и бюджетен материал, който ще ви служи дълги години. Бетонът пропуска много малка част от влагата, устойчив е на ниски и високи температури, с него се работи лесно и сами може да си оформите градинска пътека от пясъчно-бетонна смес. За постигане на по-добър естетичен резултат, бетонът може да бъде облицован с плочи от естествен камък или тротоарни плочки.

Камък

Естествения камък придава невероятно очарование на градината, тъй като с лекота се вписва в природния пейзаж. Той е здрав, устойчив на износване и температурни колебания. Не се поврежда от влага и слънце и не позволява развитието на гъбички и плесен. Лесен е за поставяне и изглежда натурално в градината.

Важно е да изберете камък с релефна повърхност, за да избегнете опасността от подхлъзване.

Недостатък е на естествения камък е високата му цена, която обаче, се отплаща през годините.

Тротоарни плочки

По отношение на здравина и устойчивост, тротоарните плочки почти не отстъпват на камъка. Те са екологични, трайни, пожароустойчиви. Предлагат се в различни цветове и форми – квадрат, ромб, шестоъгълник, серпентина и други. С помощта на тротоарни плочки може да изградите нестандартна градинска пътечка, която се вписва чудесно в околния ландшафт. Плочките са лесни за поставяне и бързо могат да се подменят в случай на повреда или счупване.

Поставянето на тротоарни плочки изисква основа от пясък или чакъл. Самите плочки се полагат на дълбочина около 12-15 см.

Клинкер

Клинкерът е вид тухла, изработена от специална глина, изпечена при висока температура.

Не пропуска вода, понася ниски и високи температури, екологичен е, не влошава вида си с времето и е изключително траен.

Декинг

Нарича се още градински паркет. Състои се от дъски от твърда дървесина, импрегнирани със специални препрати, които ги правят устойчиви на влага и температурни промени.

Монтира се лесно и не изисква специална поддръжка, освен ежегодно омасляване. Предлага се в богата палитра от цветове и текстури. Вписва се отлично в градинския декор, тъй като си пасва чудесно с околната растителност.

Едни от най-качествените настилки са направени от екзотична дървесина: масарандуба, еланг – мукулунгу, тик, бангкирай, махагон – това са едни от най-здравите дървесни видове в света. Те не се увреждат от влага, високи или ниски температури, не се деформират или напукват, устойчиви са на гниене. Подобна настилка, направена от добре обработена, качествена дървесина, може да издържи до 30 години. Съществен недостатък е високата ѝ цена. Далеч от по-евтини са настилките от иглолистни дървесина (лиственица, бор), но са много по-нетрайни, склонни към изкривяване, разцепване и загниване.

Качествената, правилно импрегнирана дървесина може да се полага навсякъде в двора, дори около басейна, тъй като е напълно водоустойчива.

Чакъл или дребни камъчета

Дребните речни камъчета или чакъл създават естествена пътечка, хармонично, вписваща се в околната среда. Не изискват почти никакви средства и усилия за полагане. Изглеждат чудесно в градини в японски стил.

Нужно е изграждането на декоративна рамка от страни. Въпреки, че изглежда добре, пътечката от камъчета се почиства изключително трудно от паднали листа и други растителни отпадъци и не е приятна за босо ходене.

Подръчни средства

Оригинална и забавна пътечка може да получите и с остатъци от строителна и ремонти материали като керамични плочки, клинкер, каменни плочи, дървесни стърготини, стари дървени дъски, мозайка и други.


Пътеката е основен елемент на градинския пейзаж. Тя трябва да е здрава, безопасна, да се вписва есте