Цветя за източен прозорец

14/11/2018, 14:28:34
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/11/2018
Тагове:
Цветя за източен прозорец

Терасата с източно изложение е огряна от слънцето рано сутрин до обяд. Това я прави благоприятно място за голяма част от саксийните растения. И все пак някои видове, които се нуждаят от повече от 8 часа слънчево греене няма да се чувства добре там.

Кои цветя да отглеждаме до източен прозорец или балкон?

Петуния

Петунията обича светлината, но не и прекомерното слънцегреене, така че източния балкон е идеален за нея. Обича редовното поливане, което през горещите дни трябва да се прави два пъти дневно – сутрин и вечер. Препоръчително е и често подхранване, което гарантира обилен цъфтеж.

Ипомея

Красиво увивно растение, което цъфти от юли до септември. Обича светлината и защитените, от вятър, места. Полива се редовно, като не трябва да се допуска изсъхване на почвата. Размножава се чрез семена.

Латинка

Увивните сортове латинка са много подходящи за висящи кошници или кашпи на балкона или вернадата. Цветето обича влажна, плодородна почва и умерено поливане. Не понася застудяване.

Лобелия

Лобелия е едногодишно растение с продължителен и обилен цъфтеж. Може да се отглежда както на балкона в сандъчета и висящи кошници, така и в градината. Лобелията предпочита сутрешното слънце, а през останалата част от деня се чувства добре на сянка или полусняка. Затова и източното изложение е перфектно за нея. Предпочита глинесто – песъчлива почва, богата на хранителни вещества и редовно, умерено поливане.

Маргаритка

Обича слънчевите места, но понася и лека сянка. Студоустойчиво е и може да презумива на открито при нашите климатични условия. Предпочита богата на хранителни вещества почва и умерено поливане.

Мушкато

Цветето обича светлината, но през лятото трябва да се пази от силното следобедно слънце. Добре се чувства на шарена сянка. През летния сезон се полива обилно, а през останалото време – умерено. В активния период е добре да се подхранва два пъти месечно.

Здравец

Обикновения здравец предпочита полусянката и трябва да се пази от силните слънчеви лъчи. Затова изотчния балкон е добро решение за него. Обича добре дренирана почва и редовно поливане. Размножава се чрез резници през лятото.

Хортензия

Като типичен любител на сенчестите места, хоретнзията се чувства добре на изотчна тераса, като през лятото може да се наложи да й осигурите леко засенчване в предиобедните часове, особено в дните с много силно слънце. Хортензията обича дренирана почва и редовно поливане.

Далия

Предпочита светли места, добре отцедлива градинска почва и обилно поливане. Добре е да се тори редовно и да се премахват прецъфтелите цветове.

Астра

Астрата е светлолюбиво растение, което предпочита богата почва и умерено поливане. Добре понася подхранването с минерални торове. Размножава се чрез семена.


Терасата с източно изложение е огряна от слънцето рано сутрин до обяд. Това я прави благоприятно мяс