Тиландсия - как се отглежда въздушно растение

02/12/2019, 10:48:53
Оценка 4.5 от общо 6 гласа
02/12/2019
Тагове:
Тиландсия - как се отглежда въздушно растение

Латинско наименование: Tillandsia

Семейство: Бромелиеви

Тиландсия е едно от най-интересните стайни растения, тъй като не се нуждае от почва за да вирее. Нарича се епифитно растения тъй като абсорбира вода и хранителни вещества през листата си.

Родът произхожда от Северна и Южна Америка и наброява повече от 400 вида. В декоративното цветарство се използва най-вече сортът tillandsia ionantha.

Друг популярен вид е tillandsia cyanea. По време на цъфтеж достига до 25 см. височина. Листата са зелени с червеникав оттенък, а цъфтежът се появява в периода септември – януари, което превръща растението в много атрактивно цвете за зимните месеци.

Още един популярен сорт е tillandsia stricta – тя цъфти през март в жълти до ярко розови съцветия, разположени спираловидно.

В родината си тиландсията расте по дърветата, като използва корените си за да се закрепи за клона на дървото. В стайни условия не бива да се отглежда в стандартна почвена смес, тъй като това ще доведе до загиване на корените.

Растението се отглежда в терариум, аквариум, вдлъбнатина в кората на изсъхнало парче дърво, висяща кошница. Ако го поставяте върху дънер може да сложи малко мъх, за да не изсъхне. Не използвайте обработена дървесина!

Има и видове, които растат в почва – като например Tillandsia cyanea. Те се засаждат в специална почва за орхидеи и бромелиеви.

Как да отгледаме tillandsia ionantha

Място и светлина

Най-често въздушното растение се отглежда в мини терариум. Изберете подходящ стъклен съд, сложете на дъното му дебел слой камъчета, а върху тях поставете растението. Сипете малко вода, но толкова че да не покрива най-горния слой на камъчетата. Изберете съд с тясно гърло за да се задържат в него по-дълго част от водните изпарения.

Растението обича светлината, но не и директното слъцегреене. Може да понесе да бъде изложена на пряко слънце само в периода ноември-март. Може да вирее и близо до луминисцентна лампа, което го прави подходящ избор за офиса.

Тиландсията се чувства най-добре при температура от 18-27 градуса.

Поливане и влажност на въздуха

Пръскайте листата на растението с вода два пъти седмично от есента до пролетта, а през лятото – по-често. Може да къпете растението с хладка, но не студена вода. След това го обърнете с главата надолу за да може излишната вода да се оттече. Пулверизирането е добре да се прави с дъждовна вода.

Растението се нуждае от въздушна влажност поне 60%. Затова се чувства добре терариум или до стаен фонтан с постоянно течаща вода. Може да се отглежда и в светла баня с прозорец.

Размножаване

Растението се размножава чрез разделяне на корена.

Тиландсията живее около 5 години, но дава нови издънки. Оставете ги прикачени за растението докато достигнат половината от дължината му, след което внимателно ги разделете, като гледате да не нараните крехките корени и те ще дадат началото на ново растение.

Младите растения не цъфтят веднага, а след около 3 години.

Проблеми и вредители

Сухият въздух в помещението може да доведе до поява на акари.

Липсата на светлина и свеж въздух може да възпрепятства цъфтежа. Ако растението не цъфти пробвайте да го преместите на по-светло място с добра циркулация на въздуха, но без течение. Проветривото място позволява на листата му да изсъхват между отделните поливания, както се случва в природата.


Латинско наименование: Tillandsia Семейство: Бромелиеви Тиландсия е едно от най-интересните стайни