С какви добавки да обогатим почвата на стайните растения

15/04/2019, 08:33:47
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/04/2019
Тагове:
С какви добавки да обогатим почвата на стайните растения

В статията „Видове почви за стайните растения“ ви препоръчахме рецепта за универсална почвена смес, с основни съставки: чимовка, листовка, пясък и торф. Към нея обикновено се прибавят хумус, перлит, дървени въглища или други добавки, които имат за цел да подобрят състава и свойствата й.

Изборът на добавка зависи както от почвената смес, така и от вида растение.

Кои са основните добавки и кога да ги използваме:

Компост

Използва се главно за подхранване, прави почвата богата на хранителни вещества. Също така помага за задържане на влагата в субстрата. Компостът може да се използва като съставка от субстрата за засаждане на нови цветя, може също така с него да подхраните многогодишните стайни растения като на пролет замените част от пръстта им с компост.

Преди да се използва компостът трябва да се пресее през едро сито.

Угнил оборски тор

Той е лек и богат на хранителни вещества. Използва се за подхранване.

Кора от иглолистни видове

Кората на някои иглолистни растения като ела, бор, смърч може да се събере, надроби и да се добавя към почвените смеси с цел разхрохкване. Тя е добра основа за епифитни растения.

Мъх

Прави почвата рохкава и лека, задържа влагата. Подходящ е за обвиване на саксиите на растенията, образуващи въздушни корени. Основна съставка на почвената смес за епифитни растения.

Пясък

Пясъкът е важен за дренажа на почвената смес. Той я прави рохкава, лека и водопропусклива. Присъства като съставка в повечето субстрати. Подходящ е за вкореняване на резници или дребни семена.

Перлит

Използва се в готовите почвени смеси вместо пясък в количество 10 – 20 %. Има мощна абсорбираща способност и подобрява дренажа и въздухопропускливостта на почвата.

Дървени въглища

Добавят се във водата за вкореняване на резници, както и в почвените смеси на растения, които не понасят прекомерното овлажняване. Може да се заменят с гранулиран активен въглен от аптеката.

Кокосови влакна

Задържат водата и подобряват дренажа на субстрата. Подходяща съставка са за почвите на папрати, бромелии, орхидеи.

Корени от папрати

Те са една от основните съставки в субстрата за епифитни орхидеи.

Копринени влакна

Задържат водата и осигуряват достъп на въздух.

Вермикулит

Получава се от глина, нагрята на много висока температура. Прилича на коркови стърготини. Може да се използва вместо пясък при вкореняване на растенията.

Керамзит

Получава се от изпичане на глина. Използва се основно за дренаж.

Пуцолан

Представлява вулканична скала, смляна на миниатюрни частици. Придава въздушност на субстрата и предотвратява слягането и слепването на почвата.

Доломит

Понижава киселинността на торфените субстрати и прави средата алкална.


В статията „Видове почви за стайните растения“ ви препоръчахме рецепта за универсална по