Почви за стайни растения - видове и приложение

10/04/2019, 10:41:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
10/04/2019
Тагове:
Почви за стайни растения - видове и приложение

Изборът на подходяща почва е от съществено значение за здравето на стайните растения. Богатата на хранителни вещества почва осигурява пълноценното им хранене и правилния растеж. Важна е и киселинността на почвения субстрат както и неговия механичен състав.

Обикновено се правят смеси от няколко вида почви за да се постигне балансиран субстрат, който да осигурява всичко необходимо за растенията.

Видове почви:

Чимовка

Чимовата пръст е широко използвана в цветарството и влиза в състава на повечето почвени смеси. Приготвя се от пасища и ливади, като най – подходящото време за приготвянето й е през юни – юли.

Тя е тежка и плътна почва, богата на хранителни вещества. Съдържа хумус. В чист вид се използва за много малко видове растения – палми, цитруси и драцени. Смесена с други компоненти се употребява в почти всички почвени смеси.

Листовка

Получава се в резултат на изгниването на листата на широколистни и някои иглолистни видове дървета и храсти. Най – подходящи са: бреза, клен, бряст, бук, липа, бор, ела, смърч. Не бива да се използват листа от дъб, върба и кестен, тъй като съдържат вещества, които са вредни за цветята.

Листата се събират през есента, трупат се на купчини и към тях се добавя малко оборски тор. Листната маса се поддържа влажна и 2 пъти годишно се преобръща. Към края на втората година почвата е готова след пресяване.

Листовката е лека, рохкава почва със слабо кисела реакция. Бедна е на хранителни вещества, затова се използва най – често смесена с чимова пръст. Много подходяща е за отглеждане на растения с дребни семена.

Хумусна пръст

Наричат я още торна пръст, тъй като се образува от разложен оборски тор. Богата е на хранителни вещества. Подобрява структурата на почвения субстрат и променя киселата реакция към неутрална.

Торф

Получава се от разлагането на блатен торф и намира приложение главно за подобряване състава на другите видове почвени смеси. Торфът е лек, рохкав, но беден на хранителни вещества. Торфът е подходящ за посев на малки семена. Може да се прибави към тежки почвени смеси за да ги направи по – рохкави. Може да се използва и самостоятелно като в този случай растенията трябва да се подхранват редовно с минерални торове.

Торфът е незаменима съставка в почвените субстрати за рододендрон, камелия, хортензия, орхидеи.

Подходящ е и за вкореняване на резници.

Пясък

Прибавя се към почвените смеси за да ги направи по – рохкави и да подобри въздухопропускливостта. За предпочитане е да се използва речен пясък.

Перлит

Представлява вулканична скала, от която чрез специална обработка се получава лек пясък, който има силна абсорбираща способност. Използва се за вкореняване на резници или се добавя в малко количество към почвени смеси за да подобри механичния им състав.

Дървени въглища

Абсорбират излишната влага затова са много полезни като добавка към почвени субстрати на растения, които не понасят преовлажняване. Имат и антисептични свойства затова може да се използват в малко количество при вкореняване на резници, за да се намали риска от развитие на гнилостни процеси.

Компост

Получава се от събирането и угниването на отпадъци с органичен произход: листа, стебла, сено, дървесни кори и други, примесени с градинска почва. Компостната пръст е богата на хранителни вещества. Използва се като добавка.

Мъх

Употребява се най – вече смлян и изсушен сфагонов мъх. Той прави почвата лека, рохкава и поддържа равномерно количеството влага в нея. Използва се често при отглеждане на орхидеи.

Кокосови влакна

Употребяват се като добавка в смлян вид. Подобряват въздухопропускливостта на почвата. Добавят се главно в субстрати за бромелии, орхидеи и папрати.

Керамзит

Получава се от изпичането на глина. Използва се за дренаж.

Рецепта за универсална почвена смес с неутрална до алкална реакция: чимовка, листовка, торф, хумус и пясък в съотношение: 2:1:1:1:1.

Рецепта за почвена смес с кисела реакция: чимовка, иглолистна листовка, пясък, торф, перлит в съотношение: 1:1:1:1:0,5.


Изборът на подходяща почва е от съществено значение за здравето на стайните растения. Богатата на хр