Пролетно настроение през зимата с цъфтящи клонки

12/02/2019, 14:09:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/02/2019
Пролетно настроение през зимата с цъфтящи клонки

През втората половина на зимата клонките на някои ранноцъфтящи храсти и дървета могат да разцъфнат по – рано от обичайното ако бъдат поставени при подходящи условия. Един лесен и приятен начин да внесем пролетно настроение в дома си през зимните дни е да си направим букет от клонки да го поставим в красива ваза и да гледам как бавно пъпките се разтварят и зацъфтяват.

Много цъфтящи храсти, декоративни дървета и овошки могат да се форсират през януари и февруари. Те залагат цветните си пъпки през предходния вегетационен период – т.е. отминалото лято. Пъпките трябва да преминат през период на покой под въздействието на ниски температури, след което те са готови да се отворят. В нашата страна периодът на покой обикновено приключва през февруари и растенията са готови да разцъфнат ако бъдат поставени при подходяща температура.

Отрязването на клонките за форсиране може да започне още през януари. Изберете мек зимен ден с температура над нулата. Подберете клонки със закръглени цветни пъпки.

Кога е най – подходящото време за събиране на клонките?

През януари – дрян, лешник, декоративна дюля, форзиция;

Първата половина на февруари – череша, праскова, круша, японска дюля, кайсия;

Втората половина на февруари – бреза, смокиня, люляк, магнолия, червен клен, върба, декоративна дюля;

Форсирането на клонките е добре да се прави в помещения с температура 18 – 22 градуса. Клонките се поставят на светло, но не слънчево място!

Използвайте стъклен съд, в който да потопите клонките. Най – добре е водата да е скоро преварена, за да бъде бедна на микроорганизми. Сменяйте водата на всеки 3 – 4 дни. Добре е към водата да добавите чаена лъжичка сода за хляб и малко сок от лимон.

Обикновено цветовете се появяват след около 10 – 15 дни в зависимост от температурата. След като пъпките разцъфнат, за повече колорит, може да добавите към букета и вечнозелени клонки като махония, джел, лавровишна и други.

Трайността на цветовете е различна и се влияе от температурата и светлината в помещението, въздушната влажност, качеството на водата, но обикновено е до 5 – 6 дни. При ниски температури и честна смяна на водата клонките могат да цъфтят и в продължение на повече от 10 дни.


През втората половина на зимата клонките на някои ранноцъфтящи храсти и дървета могат да разцъфнат п