Подрязват ли се въздушните корени

04/08/2020, 14:03:20
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/08/2020
Тагове:
Подрязват ли се въздушните корени

Някои тропически растения и дървесни лиани имат въздушни корени, с които се закрепват към опора. В топлата, влажна среда на джунглата, която е родина на повечето такива растения, въздушните корени абсорбират влага и азот от въздуха, а някои от тях съдържат хлорохил и фотосинтезират.

При орхидеите

Въздушните корени на орхидеите абсорбират вода и въглероден диоксид от въздуха и са жизнено важни за растежа и цъфтежа на растението. Не е необходимо да почиствате или подрязвате корените. Ако те са много дълги, това е знак, че растението се нуждае от нов, по-голям съд. Пресадете го внимателно без да притискате силно корените защото може да се наранят.

При филодендрона

Въздушните корени на филодендрона не са жизнено важни и могат да бъдат отстранени ако нарушават декоративния вид на растението. Филодендрона трябва предварително да се полее и подхрани. След това с помощта на остър инструмент, дезинфекциран с алкохол или разтвор от вода и белина, изрежете излишната част от въздушните корени.

При джуджевидна шефлера

Растението най-често се отглежда като бонсай и обикновено развива и въздушни корени. Най-добре е те да не се премахват, а да се отстраняват само малки, нежелани разклонения.


Някои тропически растения и дървесни лиани имат въздушни корени, с които се закрепват към опора. В т