Кои цветя да отглеждаме в коридора и по стълбището

08/02/2021, 12:57:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/02/2021
Тагове:
Кои цветя да отглеждаме в коридора и по стълбището

Коридорите и стълбищата са първото, което забелязваме, ние и нашите гости, щом влезем в едно жилище. Ето защо, с право можем да кажем, че те са визитката на нашия дом. Затова, макар и да не прекарваме много време там, ние често преминаваме през тях и е редно да се погрижим да бъдат уютни, комфортни и да оставят добро първо впечатление. От тази гледна точка, озеленяването им е силно препоръчително.

Освен недостатъчната светлина, ограниченото пространство също би могло да бъде проблем за разполагането и развитието на растенията, но с правилния подбор, озеленяването е напълно възможно.

Основен принцип при избора на растения за коридора и тяхното местоположение е те да не пречат на придвижването в помещението. Растенията трябва да добавят зеленина, свежест и уют, но дискретно без да се превръщат в основен елемент.

При светъл коридор или стълбище, разполагащи с прозорци, озеленяването се случва без особени затруднения, тъй като може да се отглеждат почти всички стайни растения. Нужно е да съобразите и температурния режим. Ако коридорът е толкова топъл колкото останалите стаи в дома, то спокойно в него може да разположите цветя, които обичайно виреят в дневната или кухнята. Ако стълбището е по-хладно, отново имате достатъчен избор от растения, които обичат по-ниските температури, особено през зимния сезон.

Цветята по стълбището трябва да бъдат поставени така, че да не пречат на движението. Те най-често се разполагат на площадката между етажите, където има най-много място, а и обикновено има прозорец, до който растенията се чувстват отлично.

Азалия, иглика, циклама, бегония са само част от растенията, които биха се чувствали много по-добре на хладното, но светло стълбище, отколкото в отопляемия хол.

Вертикалното озеленяване също е чудесна идеята за коридора и стълбите, тъй като не заема място и се превръща в интересен и красив акцент.

Слабо осветените коридори и стълбища създават известни трудности при озеленяването, главно заради ограничения брой растения, които биха могли да виреят там. Честа практика е ротирането, при което цветята се оставят за известно време в коридора и когато започнат да губят декоративните си качества се връщат отново при по-добри условия (например в хола). Така може да осигурите непрекъснат „поток“ от растителност, но не всички видове понася добре преместването, а за някои поставянето в тъмна стая, би било дори пагубно. Така че подборът на растения е от голямо значение.

Възможно е декорирането на коридора и със сезонни цъфтящи видове от букетен тип, които в по-хладно помещение се чувстват отлично и ще ви радват с красотата си за по-дълго.

Хладните и слабо осветени стълбища обикновено приютяват балконските цветя през зимата. Някои градински растения, отглеждани в контейнери също зимуват в тях. Това прави стълбите особено ценни.

Стайни растения, които нямат нужда от много светлина и са подходящи за коридора са:
ховея, драцена, неорегелия, бръшлян, цисус, асплениум, замиокулкас, бромелия, монстера, фикус бендажмин и други.

Ако коридорът е много тъмен, добре е да помислите за качествено изкуствено осветление, което значително ще улесни развитието на цветята.

Освен с растения в саксии, може да декорирате коридора и с цъфтящи клонки или букети във ваза, както и с различни аранжировки от сухи цветя или изкуствени растения.

Важни съвети:

  • Големите растения в малък коридор са лошо интериорно решение! Размера на растенията трябва да е съобразен с този на помещението. Твърде големите екземпляри ще направят стаята визуално още по-малка и ще изглеждат не на място.
  • В дълъг и тесен коридор са достатъчни една-две саксии с красиви, свежи растения. Не го претрупвайте, тъй като това ще затрудни движението и ще създаде лош визуален ефект. Може да използвате и празна стена за вертикално озеленяване.
  • Свежият букет от рязан цвят, аранжировката с шишарки и сухи цветя или добре подбраните изкуствени растения ще изглеждат по-красиво от живо цвете в саксия, което линее и страда от липсата на светлина.
  • Елегантни керамични вази със сухи клонки, съобразени с размера на помещението и поставени на подходящите места ще внесат уют и естетика в коридора.

Коридорите и стълбищата са първото, което забелязваме, ние и нашите гости, щом влезем в едно жилище.