Как да си направим флорариум

02/11/2022, 10:46:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
02/11/2022
Тагове:
Как да си направим флорариум

Флорариумът представлява мини градина в стъклен съд – чудесна декорация за всеки дом. Важни условия за да се поддържа свежестта на растенията са стабилните нива на температура, светлина и влажност в стъкления съд. По този начин може да отглеждате екзотични растения, които имат необичайни изисквания към околната среда – пустинни, тропични или субтропични видове.

Кои растения са подходящи за флорариум?

Поради ограниченото пространство и високата влажност, във флорариумът най-добре се чувстват сукулентни или тропически влаголюбиви растения, мъхове. Подходящи са: алое, кактуси, ниски папрати, еониум, ешеверия, фитония, селагинела, също както и епифити като орхидеи.

Трябва да се вземат предвид изискванията на различните видове спрямо околната среда. Няма как успешно да съчетаете папрати с кактуси например, тъй като първите изискват сянка и висока влажност, а вторите – слънце, топлина и суша.

Кои съдове са подходящи?

За направата на флорариум се използват стъклени съдове – аквариуми, големи буркани, купи, вази, стъклени чаши или дори електрически крушки.

Флорариумът може да бъде от затворен или отворен тип.

Затворените видове създават своя собствена екосистема с уникален микроклимат. В тях се поддържа постоянно висока влажност, така че са подходящи за влаголюбиви растения, търсещи разсеяна светлина. Може да се направят в аквариум или в буркан с капак. Растенията се поливат рядко – веднъж месечно или дори на по-големи интервали. За предпочитане е съдът да се позиционира на едно място със светлина, спрямо изискванията на растенията, и да не се мести.

Отвореният тип флорариум осигурява на растенията условия, близки до тези във външна среда, тъй като влажността и температурата вътре са силно зависимо от тези в околното пространство. За тях са подходящи растения, които обичат светлина и топлина и не се нуждаят от често поливане – кактуси и сукуленти. Съдът се поставя на светло място и растенията се поливат според нуждата си.

Как да си направим флорариум?

Необходим са ви:

  • Подходящ стъклен съд
  • Универсална почва
  • Пясък
  • Декоративни камъчета или други аксесоари

Просто поставете почвата на дъното на съда, смесете с пясъка и разбъркайте. Под почвата може да сложите малко натрошена глина, камъчета или едър пясък, които да осигурят по-добър дренаж. Може да използвате специална почвена смес според вида на растенията (кактуси, орхидеи, папрати и др.). поставете корените на растението в сместа, полейте и украсете около него с камъчета, мъхове, мидички или други декоративни елементи.

Как да се грижим за флорариумът?

Поддържайте изрядна чистота

Високата влажност и слабата циркулация на въздуха създават предпоставки за развитие на вредни микроорганизми като гъбички и бактерии. Измийте старателно съда с гореща вода и препарат и изчакайте да изсъхне напълно преди да поставите почвена смес и растения в него. Уверете се, че почвата, която използвате, е стерилна. Може да добавите малко активен въглен. Отстранявайте редовно растенията, които не изглеждат здрави или започнат да загниват.

Осигурете подходящо осветление

Мястото, на което ще поставите вашия флорариум, зависи от растенията, отглеждани в него. Тропическите видове се нуждаят от слънце, но понасят добре и леко засенчване, докато сукулентните обичат пряката слънчева светлина. Може да се наложи да добавите изкуствено осветление през зимата. Някои растения като папрати и мъхове се нуждаят от съвсем малко светлина.

Уверете се, че поливате правилно

По правило тропическите видове се нуждаят от много вода, но ако живеят в затворен флорариум, влагата вътре е доста висока и ще се наложи да ги поливате по-малко, отколкото ако са засадени в открити съдове. Кактусите и сукулентните растения трябва да се поливат много ограничено, тъй като излишъкът на вода ще доведе до загиването им.


Флорариумът представлява мини градина в стъклен съд – чудесна декорация за всеки дом. Важни ус