И цветята се радват на топъл душ

07/03/2019, 15:39:43
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/03/2019
Тагове:
И цветята се радват на топъл душ

Повечето от стайните растения, които отглеждаме произхождат от топлата и влажна джунгла. Те трудно понасят сухия въздух през зимата в домовете ни. Затова и често се налага да мислим варианти, с които да им осигурим по – висока влажност. Може да им пръскаме листата от време на време или да се снабдим с овлажнител за въздух. С последния обаче рискуваме влажността в помещението да стане прекалено висока и това да нанеси други щети като конденз, мухъл, алергии.

Затова един от най – простите и лесни начини да освежим цветята е да използваме топъл душ. Потокът на топлата вода имитира тропическите бури, които са характерно явление за родните места на нашите цветя, отмива натрупания по тях прах, действа тонизиращо. Топлата вода помага да се събудят жизнените сили на растенията – отварят се спящите пъпки, активира се растежът. Топлият душ е полезен за отслабналите растения, но разбира се, той не може да спаси цветята винаги и при всички случаи.

Топлата баня е и чудесно средство за събуждане на растенията от зимен сън.

Водата не трябва да бъде твърде гореща – подходяща е температура от 40 – 42 градуса. Може да покриете почвата с фолио, за да не се намокри. Растението се полива под ъгъл, от всички страни, в продължение на 30 секунди до 1 минута. След това оставате растението в банята за няколко часа докато изсъхне напълно.

Подобна процедура се отразява положително на почти всички растения. Цъфтящите нямат нужда от душ, достатъчно е да се пулверизират листата им от време на време с вода.

Цветята с мъхести листа по принцип не търпят влага, но на тях също може да им бъде приложена подобна процедура, като важно условие е да изсъхнат в топлата и влажна баня. Проблем е ако по листата се задържат капки вода задълго и попаднат под преки слънчеви лъчи или поток от студен въздух. Тогава могат да се получат изгаряния или петна от загниване. Затова е важно растението да не се изнася от банята преди да е напълно изсъхнало.

Докато растенията са в банята не бива да допускате да става течение, това е особено опасно за тях докато са мокри!

Топлият душ е добра профилактика и срещу вредители, особено акари.

Не прилагайте топъл душ на цъфнали растения, тъй като попадналата вода върху пъпките или цветовете в повечето случаи се понася зле.

Кактусите също не бива да се къпят.

Докато топлият душ, освежава и тонизира повечето здрави стайни растения, то горещия душ може да се използва като опит за съживяване на растения, които загиват. Такива са растения, много изядени от вредители, с окапали листа или силно стресирани от преместване на ново място.

В този случай растението трябва да се полее с вода и 1 час след това да се полива в продължение на няколко минути с гореща вода с температура около 50 градуса. За цвете с плътни и сочни листа, температурата може да е малко по – висока. Горещият душ е стрес за растенията, които може да помогне да се активират точките на растежа, да се отворят спящи пъпки и да се пробуди растежа на корените. Това е шокова процедура за растенията, която е добре да се прави само при нужда от реанимация, когато растението така или иначе загива. Няма гаранция, че това ще помогне, в някои случаи каквото и да правим растението не може да бъде съживено, но все пак си струва да се опита.


Повечето от стайните растения, които отглеждаме произхождат от топлата и влажна джунгла. Те трудно п