Азалия - капризната принцеса на цветята

27/03/2019, 09:23:46
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
27/03/2019
Тагове:
Азалия - капризната принцеса на цветята

Латинско наименование: azalea
Семейство: боровинкови

Описание

Азалията е цъфтящ храст, подвид на Рододендрона. Има както листопадни, така и вечнозелени сортове азалия. У нас се отглежда само като стайно растение. Може да бъде оформена като храст или ниско разклонено дръвче. Произхожда от Китай и Япония, но може да се срещне в естествен вид и в някои части на Америка и Европа.

Най – популярния вид, който се отглежда по нашите географски ширини е azalea indica. Той представлява вечнозелен храст с височина до 50 см. Има тъмнозелени листа и цъфти през зимата – от декември до края на април.

Друг разпространен сорт е японската азалия. Тя също е вечнозелен храст с височина до 40 – 50 см. има малки лъскави листа и е по – устойчива на външния влияния от индийската азалия.

Повечето сортове цъфтят в розови и бели цветове, но се срещат и лилави нюанси.

Осветление

Азалията е светлолюбива, но не понася преки слънчеви лъчи. Чувства се най – добре на прозорец с източно изложение. Може да вирее и в помещения ориентирани на североизток или северозапад. Ако се намира в стая с обилна слънчева светлина, трябва да й се осигури засенчване в часовете, в които слънцето грее най – интензивно.

Температура

Най – подходящата температура за азалията е 12 – 18 градуса. След прецъфтяване саксията се прибира в хладно помещение и продължава да се полива. Когато времето навън позволява се изнася на открито и се прибира в първите есенни дни. Поставя се в хладно и светло помещение за да се стимулира цъфтежът.

Поливане

Важно е азалията да се полива с престояла или дъждовна вода. Растението не понася прекалено твърдата вода. Азалията обича водата, но преполиването не й се отразява добре.

В периода на цъфтеж растението трябва да се полива редовно и обилно. Почвата трябва да се поддържа винаги влажна. Много добре се отразява поливането с вода, в която са добавени 3 – 5 капки лимонов сок веднъж на 2 седмици.

Азалията обича високата влажност затова оросяването й се отразява добре. Трябва да използвате много фин пулвелизатор за да не остават мокри петна по растението. Може в дълбока чиния да поставите малко едър чакъл, да налеете вода и да поставите саксията с цветето вътре за известно време, така то ще си набави необходимата влага.

Растението може да се полива основно чрез потапяне във вода до горния ръб на саксията един-два пъти седмично. Към водната баня може да се прибавя и малко течен тор. 

Почва и торене

Азалията обича леко кисели субстрати, съдържащи торф и почва за иглолистни растения. Субстрата трябва да е рохкав и с добра пропускливост. Добре е да се наторява 2 пъти месечно с тор за азалии и рододендрони.

Пресаждане

Азалията се пресажда рядко, когато саксията й отеснее. Добре е да използвате готова почва, подходяща за рододендрони. Субстрата трябва да е добре дрениран. Изберете плитка и широка саксия.

Азалията се размножава чрез резници, но това става много трудно в домашни условия и до появата на първият цъфтеж обикновено минават около 3 години.

Подрязване

След прецъфтяване се премахват сухите и повредени клонки и се оформя короната на азалията. Чрез подходящо подрязване растението може да се оформи като бонсай.

Болести и вредители

Азалията най – често страда от сиво гниене или восъчна болест. Сивото гниене обикновено се дължи на прекалено висока влажност на въздуха. Вредителите, които нападат растението са щитоносни въшки – заселват се по долната част на листата, стъблата и летораслите. Те смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се образуват капчици медена роса. Растежът се забавя, цветето пожълтява и изсъхва.

Възможни проблеми

Набръчкване на листата: най – вероятната причина е недостатъчно поливане, липсата на влага може да доведе до набръчкване и дори опадване на листата на азалията. Прекалено яркото слънце също може да доведе до сухи и набръчкани листа.

Много кратък цъфтеж: сухия и топъл въздух могат да скъсят периода на цъфтеж на азалията. Недостатъчното поливане също може да стане причина за бързо прецъфтяване. Дръжте растението далеч от отоплителни уреди, стремете се температурата да не надвишава 18 – 20 градуса и  осигурете необходимата въздушна и почвена влажност.

Пожълтели листа: може да са признак за прекалено силна светлина или за поливане с много твърда вода.

Кафяви листа и липса на цъфтеж: тези симптоми са знак за засаждане на растението е неподходяща почва или липса на хранителни вещества.


Латинско наименование: azaleaСемейство: боровинкови Описание Азалията е цъфтящ храст, подвид на Ро