Аглаонема - сребърната царица на цветята

18/04/2019, 09:08:43
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/04/2019
Аглаонема - сребърната царица на цветята

Латинско наименование: Aglaonema

Аглаонема е листно – декоративно растение, достигащо височина от 15 до 45 см. Има големи, тъмнозелени листа, изпъстрени със сребристи шарки. Издръжливо и непретенциозно растение е, поради което е много предпочитана в стайното озеленяване.

Прилича на дифенбахията, но е по – малка от нея и е оформена като храстче.

Аглаонемата цъфти продължително с малки цветчета и образува плодове.

Цветовете й наподобяват тези на спатифилума, намират се под листата, но при стайни условия се появяват много рядко.

Място

Аглаонемата се чувства най – добре на шарена сянка. Някои сортове предпочитат по – добра осветеност и ако са поставени при пълна сянка, цветът на листата им може да избледнее. Изисква топло място с температура 22 – 24 градуса. Трябва да се пази от течение.

Не поставяйте саксията на земята, особено върху теракот, мрамор и други „студени“ настилки, тъй като растението не понася студа.

Почва и торене

Идеалната почвена смес за аглаонемата се състои от листовка, чимовка, торф и градинска почва в равни пропорции. През пролетта и лятото наторявайте на всеки две седмици с торове богати на азот.

Поливане

През пролетта и лятото се полива обилно с мека вода със стайна температура. През зимата поливането трябва да бъде по – пестеливо. Растението се нуждае от висока въздушна влажност затова често оросявайте листата. Също така редовно ги бършете с влажна кърпа за да премахнете събрания, по тях, прах. Внимавайте когато вършите тези процедури, в стаята да не става течение.

Пресаждане

Аглаонемата расте сравнително бавно и се пресажда по необходимост. През първите 2 години от живота си растението се прехвърля в нова саксия веднъж годишно, а след това -веднъж на 3 години. Най – подходящото време за това е пролетта. Изберете широка, но не много висока саксия. Осигурете добър дренаж.

Размножаване

През пролетта и лятото цветето може да бъде размножено чрез резници. Те се потапят във вода, след което се засаждат.

Възможни проблеми

  • Листата се завиват и ръбчетата им покафеняват – това може да се дължи на твърде сух или студен въздух, както и на недостатъчно поливане.
  • Пожълтяване на по края на листата – недостатъчно поливане или използване на хлорирана вода.
  • Сухи листа – ниска въздушна влажност.
  • Изчезване на окраската – това може да се дължи както на недостатъчно осветление така и на прекалено ярко слънце.

Болести и вредители

  • Листни въшки – листата се обезцветяват от вътрешната страна, свиват се и окапват. Ако забележите нападение от въшки почистете листата с памуче, напоено в слаб спирт. Ако това не помогне напръскайте с Децис или Фитоверт.
  • Паяжновиден акар – забелязва се паяжината, листата окапват. Листата трябва да се измият внимателно с гъба и растението да се облее с топъл душ. Ако нападението е по – сериозно напръскайте с 0.15% разтвор на Актелик.
  • Сиво гниене – сив налеп по листата. Причина за появата му могат да бъде ниски температури в помещението или лоша вентилация. Третирайте растението с разтвор на калиев перманганат.

Съвети на градинаря:

Засадете аглаонемата в плитка саксия като може да я обвиете с мъх за да запазите влагата и температурата постоянна или поставете съда върху влажен чакъл. В никак случай не потапяйте съда във вода защото това ще доведе до загниване на корените!

Важно! Аглаонемата е отровна! Дръжте я далеч от деца и домашни любимци и при работа с нея използвате ръкавици.


Латинско наименование: Aglaonema Аглаонема е листно – декоративно растение, достигащо височин