6 стайни растения с неповторим аромат

06/11/2018, 10:06:03
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/11/2018
Тагове:
6 стайни растения с неповторим аромат

Стайни растения с отличителен аромат, които може да отгледате у дома:

Дафиново дърво

Дафиновото или лаврово дърво е представителн на средиземноморкста растителност. То представлява бавно растящ храст, който може да достигне размерите на малко дръвче. Растението е вечнозелено, а листата и кората му съдържат етерично масло. Дафиновото дръвче има характерен билков аромат и е много подходящо за отглеждане в кухнята или трапезарията.

Растението предпочита силна светлина, но може да понесе и леко засенчване. У дома се чувства най – добре до западен прозорец. През активния период се нуждае от обилно поливане, а през зимата напояването се преустановява за известно време.

Евкалипт

Евкалипт е род вечнозелени дървета и храсти като има сортове, които са подходящи за стайни отглеждане. Листата и клоните им са богати на етерични масла и отделят приятен аромат с цитрусови нотки. Растението обича много слънцето и свежият въздух, но трябва да се пази от течение. През лятото може да се изнесе на южна тераса на пряко слънчева светлина. Полива се обилно като не бива да се допуска задържане на вода.

Хоя

Хоя или восъче представлява тропическо пълзящо растение със сладникав аромат. Цъфти с розови и бели цветчета през лятото. Восъчното цвете обича силна светлина и място, защитено от вятър. От пролетта до есента се полива умерено, а през зимата – оскъдно. Обича въздушната влажност и редовното оросяване му се отразява добре. Размножава се чрез резници.

Онцидиум

Растението е от семейството на орхидеите и излъчва аромат, който наподобява ванилов шоколад. Цъфти в ярко жълти цветове. Нуждае се от редовно и умерено поливане. Добре е да се пулвелизира от време на време за да се осигури необходимата въздушна влажност. Чувства се най – добре до източен или западен прозорец. Предпочита умерена темепратура.

Кубински риган

Представлява растение с големи, плътни листа и характерен пикантен аромат. Може да се използва като подправка в кухнята. Растението предпочита слънчеви места без течение. Нуждае се от редовно поливане.

Мурая

Портокаловият жасмин цъфти в малки бели цветчета, които, както подсказва името му, имат портокалов аромат. Освен цветовете атрактивни са и листата му в наситено зелен цвят. Мурая се нуждае от светлина и висока въздушна влажност. През лятото се полива обилно и редовно се наторява, а през зимата напояването се налаява, а торенето се прекратява.


Стайни растения с отличителен аромат, които може да отгледате у дома: Дафиново дърво Дафиновото ил