10 растения, подходящи за коридора

17/11/2021, 14:28:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/11/2021
Тагове:
10 растения, подходящи за коридора

Коридорът е първото нещо, което виждаме щом влезем в дома си и първото място, на което посрещаме нашите гости. Неговата визия създава впечатление за целия ни дом. Затова си струва да се постараем да го направим уютен и красив с помощта на декорации като картини, аксесоари и разбира се – цветя.

Коридорът често е без прозорци, сравнително тесен и малък. Това го прави не особено подходящо място за отглеждане живи растения, които се нуждаят от светлина и свеж въздух. И все пак има цветя, които биха се чувствали добре там.

Вижте още: Кои цветя да отглеждаме в коридора и по стълбището?

Антуриум

Антуриумът може да се превърна в ярък акцент в коридора. Макар че е екзотично растение, той не се нуждае от директна слънчева светлина и специален режим на поливане. Достатъчно е да му осигурите добро изкуствено осветление. Ако бъде поставен на пълна сянка, антуриумът ще вирее без проблем, но цъфтежът може да бъде оскъден или дори да липсва. Оптималната температура на въздуха е 18-26 градуса. Течението не му се отразява добре. Полива се редовно с мека вода, като се внимава, тя да не попада върху листата и да не се задържа в саксията.

Бегония

Лесното отглеждане, както и разнообразието от форми и цветове, превръщат бегонията в едно от любимите стайни растения на повечето цветари. Тя предпочита разсеяната светлина и умерена температура между 17 и 25 градуса. Расте отлично в недълбоки, широки съдове. Подходящи сортове за коридора са:

  • begonia dregei
  • begonia rex
  • begonia odorata
  • begonia masoniana

Сансевиера

Сансевиера е едно от най-непретенциозните и устойчиви растения. Тя се чувства отлично на сянка и полусянка, което я прави добър избор за коридор без прозорец. Издържа на засушаване и течение, но не понася преполиване.

Кливия

Екзотичната кливия не обича директните слънчеви лъчи, но е подходяща за антре, което има поне един малък прозорец с източно или западно изложение. Не обича преместване. Цъфти през февруари с красиви жълто-оранжеви съцветия, които се отварят едно след друго, което прави цъфтежът продължителен. При благоприятни условия може да цъфне още веднъж през есента, но това се случва рядко.

Циклама

Цикламата вирее най-добре на хладно място, без течение и без пряка слънчева светлина. Чувства се добре в коридора, стига през зимата, да й бъде осигурено изкуствено осветление. Обича ниските стайни температури около 15 градуса, а над 20 може да спре да цъфти. Това е още едни причина да я отглеждате в антрето или по стълбището, където обикновено е по-хладно.

Папрат

Най-разпространеният стаен вид папрат е Нефролепис. Той е сред ТОП 10 на растенията, които най-успешно пречистват въздуха от токсини и подобряват микроклимата в помещенията. Също така действа като естествен овлажнител. Обича сянка, влажна и плодородна почва и температури от 20 до 25 градуса.

Нолина

Нолина е непретенциозно, вечнозелено растение с бавен растеж. Вирее добре на сянка и издържа дълги периоди без поливане. Нуждае се от вода няколко пъти месечно. Оптималната температура е от 7 до 22 градуса.

Монстера

Монстерата се отглежда много лесно и е едно от най-предпочитаните растения за коридора и други тъмни помещения. Почвата трябва да се поддържа леко влажна, макар че понася и кратко засушаване. Листата трябва да се полират с влажна кърпа от време на време. Осигурете здрава опора и изкуствено осветление през зимата. На всеки две години, растението се нуждае от пресаждане в по-голяма саксия.

Пълзящ филодендрон

Пълзящия филодендрон обича топли помещения с висока въздушна влажност и шарена сянка, макар че може да понесе и пълно засенчване. Тъй като произхожда от тропиците, се чувства добре както в коридора, така и в банята. Нуждае се от подпора, по която да се катери.

Фуксия

Фуксията обича пълна или частична сянка. Ще се чувства добре в коридор с източен или северен прозорец или такъв с изкуствено осветление. Нуждае се лека, кисела почва, богата на хранителни вещества. Полива се умерено, само сутрин. 


Коридорът е първото нещо, което виждаме щом влезем в дома си и първото място, на което посрещаме наш