В суха и слънчева градина отглеждайте седуми

20/08/2018, 14:49:47
Оценка 4 от общо 3 гласа
20/08/2018
Тагове:
В суха и слънчева градина отглеждайте седуми

Седум (тлъстига) представлява род растения, включващ голямо разнообразие от видове ниски многогодишни тревисти растения със сукулентни листа. Техния декоративен ефект се дължи на атрактивните им листа и цветове. Седумите са абсолютно невзискателни към условията на отглеждане и могат да живеят на места, на които е невъзможно да се отглежда друга растителност, включително и на горещи и сухи места, върху скали и камъни, на места с ограничено количество бедна почва.

При седумите поливането е сведено до минимум, това ги прави подходящи за заети градинари, за много слънчеви и сухи градини, за летни вили, които се посещават сравнително рядко и при които няма възможност за редовно поддръжка на зелените площи.

Те са устойчиви и на утъпкване и са подходящи за създаване на зелени покриви.

Седумите се използват предимно в ниската част на градината, на места с песъчлива почва, на слънчеви места, в алпинеуми и скални кътове.

Някои от най – разпространените видове са:

Sedum album – бяла тлъстига

Представлява многгодишно вечнозелено растение. Листната му маса създава ефектен плътен килим. Напълно зимоустойчиво растение е. Цъфти в бели цветове. Подходящ е за скални кътове, алпинеуми, наклонени терени, ексремно горещи и сухи места.

Sedum acre – лютива тлъстига

Ниско растение с височина едва 5 – 10 см. цъфти през юни – юли в малки жълти цветове. Чувства се най – добре на каменисти и скалисти места.

Sedum dasyphyllum – гъстолистна тлъстига

Напълно зимойстойчив седум със сребристо сиви листа. На височина достига едва 5 – 6 см. Декоративна е както плътната листна маса, така и цъфтежът му. Много подходящо растение за скалисти места. Може да живее както на слънце, така и на полусянка и се нуждае от съвсем оскъдно поливане. Нараства бавно и може да се отглежда в саксия или в кашпа в композиция с други сукуленти растения.

Sedum spectabile – есенен седум

Есенната тлъстига е вечнозелено растение, което цъфти през септември – октомври. Може да расте на всякакъв вид почва.

Sedum Ogon

Образува ярко зелена листна маса. Понася засенчване.

Sedum sieboldii

Цъфти през септември в едри розови цветове. Каскадно растение и е подходящо за висящи кошници или кашпи.


Седум (тлъстига) представлява род растения, включващ голямо разнообразие от видове ниски многогодишн