Цветя за южно изложение

02/08/2018, 15:04:47
Оценка 5 от общо 3 гласа
02/08/2018
Цветя за южно изложение

Южното изложение обикновено е едно от най – проблемните за растенията. През летните месеци те по цял ден са изложени на въздействието на преките слънчеви лъчи и на висока температура. Повечето цветя не успяват да се справят при тези условия и буквално може да изгорят. Има обаче растителни видове, които се чувстват отлично под ярките слънчеви лъчи. Ако решите да отглеждате цветя на южен прозорец или балкон, освен да подберете правилните растения е важно и да улесните развитието им с каквото можете. Добре е поне в обедните часове в най – горещите летни дни да осигурите завеси от тюл или друг тънък плат. Редовното и обилно поливане е задължително. През около две седмици растенията трябва да се подхранват с концентриран тор, богат на азот, магнезий, желязо, калий, мед.

Кои растения можем да отглеждаме на южен перваз:

Калдъръмче

Едно от най – светлюбивите и сухойстойчиви растения е калдъръмчето. Наричат го така защото расте на места където само камък би „вирял“. Цветето има месести листа, от които влагата се изпарява бавно затова и лекото засушаване не му е проблем. Расте добре на всякаква почва като предпочита песъчлива или глинеста.

Хибискус

Китайската роза харесва светлите, слънчеви места. В горещите летни дни е добре да бъде защитена от силното слънце в следобедните часове. Полива се обилно, но не бива да се допуска задържане на вода.

Агератум

Синьото пухче обича преките слънчеви лъчи и не понася засенчване. Нуждае се от лека, неутрална почва. Полива се редовно, но се внимава да не се преполее защото не обича преовлажнената почва. Добре е често да се премахват прецъфтелите цветове.

Тагетес

Обича слънчевите места, издържа на суша и расте дори при неблагоприятни условия.
Нуждае се от добре дренирана почва.

Кактус

Различните видове кактуси са едни от най – подходящите растения за южен прозорец. Те са изключително непретенциозни и се чувства най – добре под преките слънчеви лъчи. Обичат песъчлива почва. През топлите месеци е достатъчно да ги поливате умерено веднъж на около 10 дни, само в най – горещия летен период може да увеличите поливането до веднъж на 5 дни. През зимата може да прекратите поливането или то да бъде съвсем ограничено само в топлите зимни дни.

Адениум

Пустинната роза обожава слънцето и за нея по отношение на светлината важи правилото: „колкото повече, толкова повече“. Обича високата температура и умереното поливане. Вирее най – добре в лека, хумусна почва.

Бугенвилия

Бугенвилията обича слънчеви и проветриви места, но трябва да се пази от течение. В горещите летни дни е необходимо да й се осигури защита от слънцето в обедните часове. Има нужда от хранителна, добре дренирана почва и обилно поливане.

Олеандър

Зокумът, като типичен средиземноморски представител се развива добре само на слънце. През лятото се нуждае от обилно поливане, а през активния период на растеж е добре да се подхранва с комплексни торове за цъфтящи растения.

Калибрахое

Калибрахоето се чувства добре при обилни слънчеви лъчи. Не е капризно, нуждае се от редовно, умерено поливане. Издържа на силни ветрове и обилни дъждове. Може да расте във всякаква почва. Важно е редовно да премахвате прецъфтелите му цветове.


Южното изложение обикновено е едно от най – проблемните за растенията. През летните месеци те