Растения за градинското езеро

25/07/2018, 15:23:54
Оценка 3.5 от общо 8 гласа
25/07/2018
Растения за градинското езеро

През топлите месеци от годината градинското езерце е от любимите ни местенца за релакс. За да се радваме на прохладата и свежестта, които носи обаче трябва да полагаме определени грижи за него. След като създаването на водната площ е приключило е време да помислим за озеленяването й. Изборът на подходящи растения е важна стъпка за вида на водоема.

Поради малката площ и дълбочина температурата на водата в езерото се покачва много по – бързо отколкото в естествените водоеми. Плитката вода с висока темепратура създава благоприятна среда за развитие на някои видове водорасли. Техният растеж ще доведе до намаляване прорачността на водата, независимо от системите за филтрация, което се отразява негативно на визията на езерото.

Натрупването на тиня образувано от микроорганизмите също може да наруши еко системата в езерцето както и неговия добър вид.

За да се справите с тези два проблема е важно да подберете правилно растенията за влажната зона около езерото. Тази зона обхваща брега и прилежащата водна ивица с дълбочина до 10 см. За декорирането й са подходящи бързоразвиващи се растения, нуждаещи се от богата хранителна среда. Те усвояват азота, калия, фосфора и тежките метали, разтоврени във водата и така на практика действат като живо пречиствателно средство, допълващо работата на филтрите.

Растения, които пречистват водата в езерото:

Блатна кала – многогодишно зимоустойчиво растение, наподобяващо на вид обикновената кала. Има пълзящи корени, тъмнозелени сърцевидни листа и бели цветчета. Непретенциозна е, понася както слънчеви така и сенчести водоеми.

Блатняк – представлява тревисто многогодишно растение с едри листа и жълто -оранжеви цветове. Не понася застоели води.

Астилбе – многгодишно тревсито цъфтящо растение. Обича хранителна и непрекъснато влажна почва. Чувства се добре на сянка и полусянка.

Блатен ирис – подходящ е както за брега така и за езерцето. Има тъмнозелени листа с формата на меч и цъфти през май в яркожълти цветове. Има свойството да пречиства водата от тежки метали.

Блатно кокиче – многогодишно луковично растение. Освен влага обича сянката и леката почва. Използва се и като билка.

Наличнието на достатъчно кислород е много важно за самопочистването на градинския водоем. Освен изплзването на помпи, аерирането на водата може да се постигне и чрез озеленяване с подходящи растения – аератори. Те живеят почти изцяло потопени във водата като корените им са прикрепени към дъното на езерото.

Растения, които отделят кислород в езерото:

Кладенчов мъх – това растение има изцяло воден начин на живот. Развива се добре в езерца с хладка вода.

Прешленест мириофилум – представлява тревисто растение, изцяло потопено във вода. По време на цъфтеж цветоносите изплуват над водата. Рибките обичат да се крият в него.

Роголистник – непретенциозно растение, което се захваща за дъното на водоема. Цветовете му са подводни. Служи за храна на някои видове риби и водни охлюви. Насища водата с кислород.

Водно лютиче – многогодишно тревисто цъфтящо растение. Образува два вида листа – подвони и надводни. Подводните обогатяват водата  с кислород, а надводните засенчват езерото и не допускат прекомерното нагряване на водата. Цветовете придават декоративен ефект на водоема.

Растния, които придават декоративен ефект на градинското езерце:

Лотус – многогодишно водно растение, корените му са прикрепени в почвата на дъното на езерцето, а листата плуват на повърхността. Цветовете също са над водата.

Водна лилия – има два вида листа – подводни и надводни. Цъфти от юни до октомври, цветовете имат лек аромат.

Водна детелина – многогодишно тревисто зимоустойчиво растение. Декоративна стойност имат листната маса и цъфтежа. Обича плитки води.

Нимфоидес – многогодишно тревисто дълбоководно растение. Листата и цветовете плуват по повърхността на водата. Непретенциозно растение е. Подходящо е за големи езера тъй като се разраства бързо и покрива водоема с листата си.


През топлите месеци от годината градинското езерце е от любимите ни местенца за релакс. За да се рад