Листопадни дървета и храсти, които красят есенния двор

21/10/2020, 13:22:08
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/10/2020
Тагове:
Листопадни дървета и храсти, които красят есенния двор

През есента градината е изпълнена с пъстри багри, зрели плодове и едновременно с очарование и нотка носталгия по отминаващата година.

За красотата на есенния пейзаж основна роля имат дърветата и храстите, които през този сезон са със силен декоративен ефект.

Листопадните видове можем да разделим на три групи според срока на обагряне на листата:

  • С ранно обагряне
  • Със средно обагряне
  • С късно обагряне

За да се радвате на ефектен есенен двор максимално дълго е добре да се стремите в него да има растения и от трите групи.

Видовете с ранно обагряне на листата са особено атрактивни защото контрастират на все още зеления фон. Късно обагрящите се видове също са особено ценни, тъй като красят градината в период, в който повечето от останалите растения са вече без листа. Така пъстрите дървета и храсти се превръщат в акцент.

Кои са основните дървета и храсти за ефектен есенен двор:

Амброво дърво

В градината достига до максимум 20 метра височина. Есента е сезонът, през който е най-атрактивно, тъй като листата му се обагрят в жълто, оранжево, пурпурно и червено.

Американски ясен

Бързорастящо дърво, достигащо до 15-20 метра. Листата му се обагрят във восъчно до златисто жълто.

Бреза

Брезата е издръжлива, вирее на всякаква почва, а грациозната ѝ осанка придава колорит на градината. През есента листата ѝ придобиват златисто жълт оттенък.

Гинко билоба

Очарователно е със своите нежни листа, наподобяващи ветрило. През есента те стават ярко жълти, но бързо опадват. Устойчиво е на студ и сняг, най-добре се развива в дълбоки, плодородни почви.

Китайски мехурник

Силно разклонено дърво, достигащо до 4-5 метра височина. Има яйцевидни листа, които през есента се обагрят в светложълто. Цъфти през юни-юли, силно медоносно растение е.

Круша

Ароматната есенна круша заслужава място във всяка градина. Отглежда се лесно, не е взискателна към почвата. Освен, че ще ви радва с вкусни плодове, през есента тя се превръща в истинско бижу за двора със своите оранжеви и червени листа.

Лирово дърво

Отличителен белег са красивите му жълти цветове, приличащи на лалета, които се появяват през май и юни и изпълват градината с прекрасен аромат. През септември-октомври листата му придобиват златисто-жълт оттенък.

Лиственица

Бързорастящо дърво с атрактивна корона. Непретенциозно растение, чиито листа през есента се обагрят в златисто жълто до кафяво. Подходяща е за засаждане край градинското езеро.

Метасеквоя

Нестандартно растение, обичащо влажна и добре дренирана почва. През есента листата ѝ придобиват оранжев до кафеникав оттенък.

Полски клен

Достига до 15 метра височина, цъфти през април и май и е медоносно растение. Атрактивен е със своите жълти и червеникави листа през есенния сезон.

Череша

Освен с любимите ни плодове през пролетта, на есен черешата ни радва и с декоративния си ефект, благодарение на своите жълти до наситено червени листа.

Дива лоза

Листопаден, увивен храст, който расте изключително бързо. Цъфти през юни-юли, а след това връзва плодове. Червените ѝ листа са особено атрактивни през есента.

Вистерия

Любимо увивно растение, подходящо за покриване на огради, арки, перголи, стени. През пролетта е атрактивна със своя цъфтеж, а през есента – с жълтите си листа.

Чашкодрян

Листопадните чашкодряни са особено ефектни със своите плодчета и пъстри есенни листа в ярко жълто до огнено червено.

Хамамелис

През есента листата му се обагрят в жълто и червено, освен това цъфти от септември до декември с жълти, ароматни цветчета. Има и сортове, които цъфтят през януари-март.

Червена калина

Цъфти през пролетта, след което връзва плодове, зреещи през октомври. Тогава листата ѝ се обагрят в наситено червено. Подходяща е като самостоятелен акцент или в групови засаждания.

Много атрактивни през есента са още: блатен кипарис, полски бряст, бяла черница, смрадлика, кисел трън, арония, боровинков храст. 


През есента градината е изпълнена с пъстри багри, зрели плодове и едновременно с очарование и нотка