Кои декоративни дървета да отглеждаме в градината

10/05/2019, 11:03:31
Оценка 5 от общо 3 гласа
10/05/2019
Тагове:
Кои декоративни дървета да отглеждаме в градината

Изборът на дървета за градината зависи от площта, с която разполагате, факторите на околната среда като слънце, почва, климат, както и декоративния ефект, който търсите. Дърветата са доминантни растения по отношение на размера си затова е много важно да съобразим при избора им, останалата растителност в градината както и представа ни за цялостната визия на двора.

При наличие на достатъчно пространство дърветата могат да бъдат комбинирани в групи по няколко растения. Ако изберете видове с гъста корона и ги засадите близо едно до друго може да се създаде ефект на една обща корона, който освен, че е много атрактивен, подобрява микроклимата в градината и осигурява сянка и прохлада през лятото.

В този случай дърветата трябва да са от един и същи вид или да имат приблизително сходна форма на короната, както и еднакви темпове на растеж.

Дървета с по – рехава корона изглеждат чудесно на фона на висок и гъст жив плет.

Разбира се дърветата могат да се засаждат и като солтиери. В такъв случай броят им е по – ограничен, но отново зависи главно от размерите на градината.

Декоративни дървета, подходящи за нашия климат:

1. Японски клен (Acer palmatum)

Японския клен е бавнорастящо дърво, достигащо височина от 2 до 4 метра. Той е атрактивен с красивата си листна маса, обагрена в златисто до пурпурно червено.

Подходящ е за малки градини, може да се отглежда и като храст в контейнер. Студоустойчив е и предпочита шарена сянка. При силно слънце листата му могат да изгорят. Предпочита леко кисела, песъчлива почва. Най – подходящото време за засаждане е октомври – ноември, но ако дръвчето е отгледано в контейнер може да се засади и през пролетта.

2. Декоративна ябълка (Malus purpurea)

Декоративната ябълка е компактно дърво, което цъфти рано напролет, заедно с овощните дръвчета. Цветчетата й са розови, около 3 см. в диаметър. Декоративни са и листата, с красив пурпурен оттенък. Плодчетата на този сорт не са ядливи, но са много ефектни тъй като се запазват на дървото до началото на зимата.

Подходящото място за декоративната ябълка е слънчево или полусенчесто. След преминаване на цъфтежа е добре дръвчето да се подреже с цел оформяне на короната.

3. Див рожков (Cercis siliquastrum)

Представлява бавнорастящо, широколистно дърво. Медоносно растение е и силно привлича пчелите. Може да достигне до 8 метра височина. Цъфти през април – май в наситено розови цветове. Нуждае се от слънчево място, няма претенции по отношение на почвата. В млада възраст е чувствително на студ и при температури под минус 20 градуса има опасност от частично измръзване. Възрастните дървета са напълно студоустойчиви. Подходящо е както за солтиер така и за групово засаждане.

4. Декоративен глог (Crataegus laevigata)

При декоративните видове глог най – популярен е сортът Crataegus media ‘Paul’s Scarlet “. той цъфти през май с кичести, цикламени цветчета. На есен листата му се обагрят в червеникави нюанси. Вирее на всякаква почва, на слънце или полусянка. Достига до 4 метра височина. Плодовете са наситено червени и са прекрасен акцент в есенния двор. През първите години след засаждане, короната на дървото се нуждае от оформяне.

5. Влакнест шмак (“Rhus typhina”)

Представлява листопадно дръвче или голям храст, достигащ височина до 6 метра. На есен листата му се обагрят в топли оранжево – червени нюанси. Цъфти от юни до август в жълто – зелени цветове, събрани в гъсти, гроздовидни съцветия. Плодовете зреят през септември – октомври, те са пурпурночервени и наподобяват форма на свещ. Задържат се на клоните до зимата, дори и след опадване на листата.

Растението понася както засушаване, така и студ. Расте на всякакви почви, включително и бедни. Понася силно слънце и частична сянка, може да оцелее и в северната част на градината.

6. Юлибрисинова албиция (Albizia julibrissin)

Нарича се още „копринено дърво“ или „спящо дърво“, тъй като привечер листата му се затварят в спящо положение. Растението е типично за Азия и САЩ. У нас се отглежда успешно в топлите части на страната и по Черноморието. На височина може да достигне до 10 метра, но обикновено е по – компактна. Цъфти от юни до септември.

Обича слънчевите места.

7. Магнолия (Magnolia)

По – известни сортове са Magnolia denudata , Magnolia liliiflora, Magnolia grandiflora, Magnolia soulangiana. У нас виреят главно храстовидни видове. В пълна зрялост някои сортове могат да достигнат до 8 метра височина. Магнолията предпочита слънчево изложение и добре дренирана почва. Може да понесе и частична сянка. След преминаване на цъфтежа е добре да се направи оформяне на короната.

8. Червена калина (Viburnum opulus "Roseum”)

Представлява голям храст или ниско дръвче. Сорта е слабо популярен у нас. В зряла възраст достига до 4 метра височина. Обича богата и влажна почва. Нуждае се от редовно подрязване, развива се добре на слънце.

9. Декоративен дрян (Cornus florida ‘Rubra’)

Този сорт дрян е компактно дръвче, достигащо до 5 метра височина. Декоративни са както розовите цветчета, така и листата, които се обагрят в оранжево до червено през есента. При подходящи условия на околната среда растението завързва дребни плодове. Понася частично засенчване и е идеално за северната част на двора.

10. Златен дъжд (Laburnum anagyroides)

Представлява дърво или голям храст, достигащ до 7 метра височина. Цъфти през пролетта с едри съцветия в жълто, от къде произлиза и името му. Отглежда се лесно при нашите климатични условия, издържа на засушаване, не е податлив на вредители.

Всички части на растението съдържат цитизин, който е изключително отровен за хората при консумация!

11. Желязно дърво (Parrotia persica)

Представлява листопадно дърво, което при естествени условия достига до 20 – 25 метра височина. Листата са с гланцирана повърхност, напролет са зелени, постепенно се променят до лилави, а през есента стават наситено червени. В края на зимата по клоните се появява червена реса, която прави дървото много ефектно.

Снимки на изоброените растения:


Изборът на дървета за градината зависи от площта, с която разполагате, факторите на околната среда к