Иглолистни растения с кълбовидна форма

10/09/2019, 12:16:16
Оценка 5 от общо 2 гласа
10/09/2019
Тагове:
Иглолистни растения с кълбовидна форма

Когато разглеждаме една добре структурирана дървесно-храстова композиция, поначало не се замисляме за отделните детайли. Виждаме само цялостния й облик – общото впечатление, хармонията и тогава преценяваме дали ни харесва или не. След това се вглеждаме в детайлите и установяваме, че всъщност красотата се получава от правилното етажиране, от точното съотношение между отделните височини – между вертикални и хоризонтални форми и между акценти и съпътстващи ги видове.
Иглолистните растения играят основна роля в създаването на дървесно-храстови композиции, тъй като те представляват скелета, около който се разполагат останалите елементи. В предходен материал описахме част от вертикалните иглолистни видове, които се използват в ландшафтното проектиране. С тях прекрасно се комбинират и видове с друга геометрична или просто със свободна форма. Иглолистните с овална форма са едни от най-желаните и често използваните и затова сега ще ви запознаем тях.

Туята е обичан представител на вечнозелените растения, който се развива бързо и е издръжлив на почти всякакви атмосферни условия. Тя е и изключително богата на сортове с различна форма и багра на короната. Много атрактивна овална форма е Thuja occ. ‘Rheingold’. Баграта й е златисто-оранжева. Големината на топката достига до около 1 м или малко повече. Издръжлива е на засушаване и вирее най-добре на пълно слънце.

Друга интересна златиста туя е Thuja occ. ‘Golden Globe’, която достига диаметър около 50-60 см.
С ярка оранжево-зелена багра се отличава Thuja occ. ‘Golden Tuffet’ с диаметър 50 см. Клонките й са тънки, с фини остри иглици и растението прилича по-скоро на някакъв вид хвойна, отколкото на туя.
От зелено обагрените туи също има по няколко форми. Thuja.occ. ‘Danica’ (с тревисто зелена багра, нежна текстура и височина диаметър 50 см.), Thuja occ. ‘Teddy’ (една от най-дребните топчести форми с почти игловидна листна маса и диаметър 45-50 см), Thuja occ. ‘Tiny Tim’, както и Thuja occ. ‘Globosa’, която се среща най-често и е с голям диаметър – с годините достига 1 – 1.5 м.

Лъжекипарисите, които са най-популярни след туите, също могат да се похвалят със свой топчест представител – Chamaecyparis laws. ‘Globosa’, който има синкаво-зеленикави клонки и е с диаметър 80-90 см. Вирее както на пряко слънце, така и на лека сянка и е невзискателен към почвата и въздуха.

Японската криптомерия е топлолюбив вид, но успява да се справи и в по-прохладните места у нас. В София на слънчеви и заветни места се срещат представители на вида. С форма на топка е Cryptomeria jap. ‘Globosa Nana’. Тя може да достигне диаметър около 60-80 см, но това става в течение на няколко години, тъй като криптомерията е бавнорастяща. Структурата на короната й е по-различна от тази на останалите иглолистни.
Колкото и странно да звучи, съществува и смърч с кълбовидна форма. Това е един представител на сивите смърчове – Picea glauca ‘Alberta Globe’. Той не е много популярен, просто защото все още не е твърде известен у нас. А иначе е прекрасен за слънчеви места, за скални кътове и ниски композиции, тъй като е бавнорастящ и остава нисък. Цялата форма на този смърч наподобява малко таралежче. Короната е силно сгъстена, компактна и с тревисто зелена багра, като младите връхчета са светлозелени.

С полукълбовидна и силно приплесната корона е и силно декоративната форма на обикновения смърч Picea abies ‘Nidiformis’. На височина достига към 20-30 см, а на широчина – 30-40 см, тъй че за кълбо точно не може да се говори. Това е без значение, тъй като в градината това невероятно дръвче или може би е по-правилно – малко храстче – изглежда много атрактивно.

При боровете като едра топка се изявява веймутовият бор Pinus strobus ‘Nana’, който достига диаметър от около 90-100 см. Подходящ е за по-едри композиции за по-задните планове. Декоративен е с дългите си игли и расте както на слънце, така и на лека сянка.

Кълбовидните иглолистни форми са една прекрасна декорация за всяка градина. Най-хубавото при тях е, че са генетично създадени и не е необходимо да бъдат подрязвани, за да запазят формата си. Преди да изберете топчесто растение за вашия двор, поинтересувайте се от неговите изисквания и от големината, която достига. Така ще знаете колко място да му отделите, за да расте свободно. В една композиция можете да изберете и засадите различни по големина и по вид кълбовидни форми, с които да експериментирате в определени участъци от дворното пространство.
Автор: ландшафтен архитект Русана Цветанова


Когато разглеждаме една добре структурирана дървесно-храстова композиция, поначало не се замисляме з