Да вкореним цветя за следващото лято

02/10/2020, 10:35:47
Оценка 5 от общо 2 гласа
02/10/2020
Тагове:
Да вкореним цветя за следващото лято

Есенно размножаване на декоративни градински растения

Есента настъпва, изпълнена с багри и красота, но много скоро зеленината в градината ще бъде силно ограничена и представена само от вечнозелени видове, а пухкавия сняг ще превръща двора в бяла приказка.

Ако искате да съхраните любимо растение, което да ви радва през следващия сезон може да го размножите вегетативно и да запазите получите млади екземпляри. Вегетативното размножаване най-често се прави чрез вкореняване на резници или чрез разделяне на старите растения.

Вкоренените през есента растения обикновено израстват по-устойчиви и са по-невзискателни. Нуждаят се от по-малко грижи, в сравнение с растенията, размножени през пролетта.

Тази практика най-често се прилага при лесно размножаващи се едногодишни видове като: петуния, циганче, вербена, карамфил, латинка, газания, кученце, тагетес, бегония и други.

Повечето едногодишни видове, вкоренени през есента ще започнат да цъфтят през април-май, докато размножените през пролетта растения го правят доста по-късно.

Популярни растения, които може да размножим през есента за да ни радват през идното лято:

Агератум

Резниците се вкореняват в промит речен пясък или перлит, под стъкло. Вкоренените растения се засаждат на гъсто в универсална почвена смес.

Бегония

Градинските бегонии се вкореняват най-бързо и успешно, потопени в съд с вода. През зимата се съхраняват в светло помещение с минимална температура от 10 градуса.

Вербена

Резниците могат да бъдат вкоренени директно в почвена смес или да се потопят във вода за по-сигурен резултат. Зимуват в светло и хладно помещение с температура на въздуха поне 2-3 градуса.

Газания

Изключително лесно за вкореняване растение. Резниците се залагат директно в почвен субстрат.

Грамофонче

Вкореняването е лесно и бързо чрез резници, а зимуването се осъществява в светло помещение с температура на въздуха от 10 до 18 градуса.

Декоративен грах

Най-успешно се размножава с отводи. Още в началото на лятото някои стебла се покриват с почва за да се вкоренят, а пъпките по тях се развиват в нови растения.

Едногодишен карамфил

Резниците се вкореняват в промит речен пясък или перлит, под стъкло. Зимува в светло помещение, в което температурата не пада под 0 градуса.

Кобея

Размножава се чрез полузрели резници, вкоренени в универсална почвена смес или перлит.

Зимува в светло и хладно помещение с минимална температура от 0 градуса.

Космос

Лесно и бързо размножаване чрез резници. Презимуването става в светло помещение с температура поне 5 градуса.

Кученце

Най-успешно се вкоренява в перлит под стъкло.

Латинка

Вкоренява се във вода или директно в почва. Зимува в светло и хладно помещение, в което температурата не под 2-3 градуса.

Лимониум

През есента се изважда дългия централен корен и се нарязва на сегменти с дължина 5-6 см. които се залагат в универсален почвен субстрат.

Лобелия

Вкоренява се бързо и лесно във вода или почва, под стъкло.

Петуния

Вкореняването става в перлит или почва под стъкло. Зелените резници могат да се вкоренят и във вода.

Пламъче

Вкоренява се успешно директно в почва, младите растения имат ускорен цъфтеж. Зимува в помещение с температура от поне 5 градуса.

Тагетес

Вкоренява се бързо и лесно директно в почва. Младите растения започват да цъфтят много скоро.

Титония

Необходим е влажен, универсален субстрат, а вкореняването става под стъкло. За презимуване е нужно светло помещение с температура между 15 и 20 градуса.

Циния

Нужни са ви резници от средната и горна част на растението. Вкореняването става много лесно, а получените екземпляри имат ускорен цъфтеж.


Есенно размножаване на декоративни градински растения Есента настъпва, изпълнена с багри и красота,